Receptinformatie
In Zuid-Europese landen eten ze het al lang: koude soep. Het is misschien even wennen, maar het is een heerlijk verfrissend voorjaarsgerecht. Wij maken ‘m met lokale lekkernijen: Hollandse asperges en garnaaltjes.
Voorbereiding
Snijd ongeveer 1,5 tot 2 centimeter van de onderkant van de asperges af en leg ze 30 minuten in koud water.
Schil de asperges met een dunschiller vanaf vlak onder de kop naar beneden. Ga twee keer helemaal rond en schil iets overlappend, zodat er geen randje schil meer overblijft.
Snijd de asperges in kleine stukjes.
Snipper de sjalot.
Schil de komkommers en snijd in blokjes. Houd een paar blokjes apart.
Koken
Breng in een pan de helft van het water aan de kook en los het bouillonblokje erin op. Zet het vuur uit, voeg de rest van het water toe en roer goed door. Laat afkoelen.
Doe de aspergestukjes in een andere pan. Laat 4-5 minuten in ruim water koken.
Giet de aspergestukjes af en zet ze in koud water om af te koelen.
Houd een paar aspergekopjes apart en doe de rest van de aspergestukjes in een keukenmachine of blender.
Doe ook de komkommer, de sjalot en het citroensap in de machine en pureer.
Voeg, terwijl de machine draait, langzaam de bouillon toe. Breng eventueel op smaak met wat zout en peper.
Doe de soep in een kom of pan en laat nog minimaal een half uur goed doorkoelen in de koelkast.
Serveren
Verdeel de soep over kommen of glazen.
Garneer met de garnalen en de apart gehouden komkommerblokjes. Zet in elk kommetje of glas een aspergekopje.
Druppel eventueel wat extra vierge olijfolie over de soep voor het serveren.
Nooit meer zonder inspiratie!
Ontvang elke week de lekkerste recepten én tips over groente en fruit in je mailbox. Vers eten zonder gedoe was nog nooit zo makkelijk! Vul snel je mailadres in.
Door op inschrijven te klikken geef je ons toestemming je wekelijks inspiratiemails te sturen. Je kan je op elk moment weer uitschrijven.