Knolgroenten zoals knolselderij en pastinaak zijn echte herfst- en wintergroenten en zijn perfecte ingrediƫnten voor vullende, verwarmende gerechten met veel voedingswaarde. Met de airfryer bereid je ze niet alleen snel en gemakkelijk, maar ook met minder olie, wat een gezondere twist geeft aan klassieke gerechten. Of je nu zin hebt in knapperige frietjes, lichtzoete groenteblokjes of gezondere chips, deze seizoensgroenten bieden een rijke, aardse smaak en een bevredigende textuur.

Algemene tips voor pastinaak en knolselderij uit de airfryer

Ten eerste geven we je graag een aantal algemene tips om knolgroenten zoals knolselderij en pastinaak in de airfryer te bereiden:

 

·         In principe kun je knolgroenten in de airfryer bereiden zonder olie toe te voegen, maar de meeste mensen vinden dat een scheutje olie een krokanter en smakelijker resultaat geeft.

·         Een voorverwarmde airfryer geeft vaak het beste resultaat, maar of voorverwarmen aangeraden wordt, verschilt per merk en fabrikant. Zo hoef je de meeste Philips-airfryers niet voor te verwarmen.

·         Voor echt krokante groente leg je deze in een enkele laag in het mandje van de airfryer. Zo kan de hete lucht er aan alle kanten bij. Is de knapperigheid minder van belang, dan is het efficiënter om de groente in meerdere lagen tegelijk te bakken. Schud de mand tijdens het bakken een paar keer om, zodat alle groente gelijkmatig gaart.

·         Snijd de knolgroenten in plakjes of blokjes van een vergelijkbare dikte, zodat ze tegelijk gaar zijn.

Groentefriet in de airfryer bereiden

Gewone friet van aardappel is natuurlijk heerlijk, maar voor de afwisseling kun je ook van andere groenten lekkere friet maken. Geniet voor de verandering eens van de subtiele smaak van pastinaakfrietjes of van hartige knolserderijfriet! Zo maak je pastinaak- of knolselderijfrieten in de airfryer:

 

1.       Schil de pastinaken en knolselderij en snijd ze in staafjes voor de frieten.

2.       Meng de groenten in een kom met een scheutje olie en kruiden naar wens.

3.       Verwarm de airfryer indien nodig voor op 180 °C

4.       Leg de frietjes in een enkele laag in de airfryer en bak ze 15-20 minuten. Schud ze halverwege voor een gelijkmatige bereiding.

Knolselderij- en pastinaakchips uit de airfryer

Trek jij ook graag een zakje chips open als snelle hartige snack? Lekker is het zeker, maar de gezondste optie is het niet. Zelfgemaakte groentechips zijn een smakelijk, vetarm en minimaal bewerkt alternatief. Bovendien kun je ze helemaal naar jouw smaak kruiden. Je kunt zo heel gemakkelijk zelf lekkere knapperige chips maken van pastinaak of knolselderij in de airfryer:

 

1.       Snijd je geschilde knolselderij en pastinaak in dunne schijfjes en laat deze 30 minuten weken in zout water. Dit verwijdert een deel van het zetmeel, waardoor je chips lekker krokant zullen worden.

2.       Dep de groenteschijfjes droog en breng ze op smaak met zout en andere kruiden en specerijen die je lekker vindt. Denk hierbij aan peper, paprikapoeder, chilipoeder, knoflookpoeder, kerriekruiden enz. Je kunt eventueel ook een scheutje olie toevoegen.

3.       Leg de schijfjes in niet meer dan vier lagen (maar liefst in enkele porties) in de mand van een airfryer die is voorverwarmd tot 80 °C. Bak ze 20-25 minuten en schud de mand om de 5 minuten, zodat de chips niet aan elkaar plakken.

4.       Verhoog de temperatuur naar 200 °C wanneer de groentechips uitgedroogd zijn en laat ze nog 5 minuten bakken tot ze lekker knapperig zijn.

Groenteblokjes met honing en tijm

Hartig, kruidig en een beetje zoet, en net zo lekker als onderdeel van een kerstdiner of als een snelle doordeweekse maaltijd. Serveer dit veelzijdige bijgerecht bij vlees, vis of een vegetarische maaltijd. Zo maak je groenteblokjes van pastinaak en knolselderij in de airfryer:

 

1.       Snijd de geschilde pastinaak en knolselderij in kleine blokjes. Omdat knolselderij een sterkere smaak heeft dan pastinaak, raden we aan om wat meer pastinaak te gebruiken.

2.       Meng de blokjes in een kom met een scheutje olie, een eetlepel honing, een theelepel tijm en zout en peper naar smaak.

3.       Leg de blokjes in het mandje van een voorverwarmde airfryer en bak ze 20 minuten op 180 °C, waarbij je ze halverwege omschudt.

4.       De groenteblokjes zijn klaar als ze goudbruin van buiten en zacht van binnen zijn.

Volop variatie met knolgroente uit de airfryer

Zoals je ziet blijven de basisprincipes hetzelfde, waardoor je deze recepten gemakkelijk onder de knie krijgt. Door je knolgroenten op verschillende manieren te snijden – dikke of dunne plakjes; blokjes of reepjes – en te kruiden, geniet je van verschillende smaken en texturen bij elke maaltijd. Bovendien kun je de knolselderij of pastinaak vervangen door andere knolgroente van jouw keuze, zoals wortelen, bietjes of aardperen. Of gewoon ouderwetse aardappelen, natuurlijk!

 

Met deze recepten heb je drie verrassende manieren om pastinaak en knolselderij te bereiden in de airfryer. Of je nu kiest voor de gekruide frietjes, de blokjes met honing en tijm, of de knapperige chips, elk gerecht laat de veelzijdigheid en de heerlijke smaak van deze wintergroenten zien. Perfect als snack, bijgerecht of gewoon om jezelf te verwennen met iets lekkers. Probeer ze uit en geniet van de eenvoud én smaakvolle resultaten die je met je airfryer kunt bereiken. Eet smakelijk!

Geen zin in weer hetzelfde?
Geef een verse draai aan je week
Draai maar