Het is echt weer herfst, wat naast dalende temperaturen en vallende bladeren betekent dat er een verscheidenheid aan groenten in het seizoen is. Seizoensgroenten zijn een duurzame en voordelige keuze, en vormen een heerlijke, voedzame basis voor talloze gerechten. Naast traditionele bereidingwijzen kun je herfstgroenten snel en gemakkelijk in de airfryer bereiden. In dit artikel geven we je tips om paddenstoelen, pompoen en spitskool op verschillende manieren klaar te maken in de airfryer.

Paddenstoelen: oesterzwammen en champignons uit de airfryer

Je kunt heel goed verschillende soorten paddenstoelen, zoals champignons en oesterzwammen, in de airfryer bakken. Ze zijn snel klaar, behouden veel van hun voedingsstoffen en je hebt geen olie nodig voor een lekker knapperig resultaat. Hier zijn twee simpele manieren om paddenstoelen te bakken in de airfryer:

Simpele gebakken paddenstoelen

Verwarm de airfryer voor op 180°C en maak de paddenstoelen schoon met een velletje keukenpapier. Snijd de paddenstoelen in plakjes en breng ze op smaak met zout en peper en andere kruiden, zoals paprikapoeder of verse tijm. Leg de plakjes naast elkaar in de mand van de airfryer en bak ze 8 tot 10 minuten, afhankelijk van de dikte van de plakjes. Schud de paddenstoelen halverwege om, zodat ze gelijkmatig kunnen garen. Ze zijn gaar wanneer ze zacht en goudbruin zijn.

Gevulde champignons met knoflookkruim

Een andere manier om champignons in de airfryer te bereiden is ze te vullen met een mengsel van broodkruim, knoflook en peterselie. Verwarm de airfryer weer voor op 180°C en maak de champignons schoon. Verwijder de steeltjes, maar laat ze verder heel. Meng een sneetje oud witbrood met een teentje knoflook en een eetlepel peterselie in de blender tot je een fijn kruim hebt. Voeg peper en zout naar smaak toe en een scheutje olijfolie. Vul de champignonhoedjes met het mengsel en leg ze naast elkaar in het mandje van de airfryer. Na ongeveer 10 minuten zijn ze gaar en knapperig bruin.

Pompoen uit de airfryer

Pompoen staat bekend als echte herfstgroente. Wist je dat je pompoen met schil kunt bereiden en dat je ook de pitten makkelijk zelf kunt roosteren? Zo doe je dat:

Geroosterde pompoen

Snel, simpel en lekker: geroosterde pompoen uit de airfryer. Verwarm je airfryer voor op 180°C en snijd de pompoen in parten. Je hoeft hem niet te schillen en je kunt de pitten bewaren om ook deze te roosteren. Snijd ook een rode ui in partjes en breng de groenten op smaak met een scheutje olijfolie, een geperst teentje knoflook, een eetlepel verse tijm en peper en zout. Leg de pompoen en ui in de mand van de airfryer zodat ze niet overlappen, en bak ze in ongeveer 20 minuten gaar, waarbij je ze halverwege de baktijd omschept.

Gekruide pompoenpitten

Als je de pitten van de pompoen bewaard hebt, kun je daar een heerlijke snack van maken. Verwarm de airfryer voor op 150 tot 175°C. Spoel de draadjes en andere restjes pompoen van de pitten in een vergiet en droog de pompoenpitten vervolgens goed af. Roer een scheutje olijfolie en kruiden die je lekker vindt door de pompoenpitten. Kruiden die goed werken zijn paprikapoeder, komijn, chilipoeder en natuurlijk zout en peper. Doe de pitten in de mand van de airfryer en bak ze ongeveer 15 minuten. Schud ze regelmatig om zodat ze gelijkmatig garen en niet verbranden.

Spitskool in de airfryer bereiden

Spitskool is mild van smaak en past daarom in zeer veel verschillende gerechten. Ook kan het op diverse manieren worden bereid, van roerbakken tot rauw in een salade. Stomen is een van de beste manieren om spitskool in de airfryer klaar te maken. De kool blijft zo lekker knapperig en behoudt veel vitamine C. Je hebt wel een stoompan nodig voor in je airfryer.

Gestoomde spitskool

Snijd de spitskool in reepjes, vul de stoompan met water en leg de reepjes kool op het stoomdeksel op de pan. Laat de kool eerst ongeveer 10 minuten stomen op 200°C en daarna nog 3 tot 4 minuten op 120°C. Breng ten slotte de gestoomde spitskool op smaak met peper en zout of voeg bijvoorbeeld een scheutje ketjap of gembersiroop toe voor een bijgerecht in Aziatische stijl.

Heb je zin om aan de slag te gaan met deze tips voor heerlijke herfstgroente, maar heb je nog geen airfryer? Met een nieuwe airfryer van Philips kun je deze en nog veel meer lekkere gerechten bereiden.

Geen zin in weer hetzelfde?
Geef een verse draai aan je week
Draai maar