Met kruiden kun jij jouw gerecht goed tot zijn recht laten komen. Doordat ze net even wat extra smaak meegeven, is zout als toevoeging vaak overbodig. Ieder kruid heeft zijn eigen toepassingsmogelijkheden. We hebben de lekkerste voor jou op een rijtje gezet!
Dille
Heeft een lichte anijsachtige smaak en combineert uitstekend met komkommer en diverse koolsoorten. Het is vooral populair als smaakmaker bij bereiding van visgerechten. In de Scandinavische keuken wordt dille veel gebruikt.
Rozemarijn
Rozemarijn heeft een frisse, licht, zoete smaak en geur. Aangezien de smaak sterk is, is rozemarijn vooral lekker om mee te stoven of bakken bij lamsvlees en wildgerechten. Maar ook als toevoeging van een verse pastasaus zoals in dit recept!

Tijm
In de Provençaalse en Griekse keuken wordt tijm vaak toegevoegd aan geroosterd vlees, tomaat, courgette en aubergine. Je kunt takjes tijm kneuzen voor meer smaak en je kunt ze vrij lang laten meekoken, -bakken of –stoven.
Bieslook
Door de lichte uiensmaak geeft het jouw salade, soep of saus extra pit. Knip bieslook met en schaar en hak het niet fijn met een mes, hierdoor druk je alle smaakstoffen eruit.
Salie
Behoort tot de mint familie en heeft een scherpe enigszins bittere smaak. Het wordt vaak gebruikt in vette vleesgerechten als spek, worst en varkensvlees. Ook in salades en marinades is salie erg lekker. Of gebruik het in roomsoep met paling.
Munt
Door zijn kenmerkende smaak lekker in de thee, als garnering van een dessert of in combinatie met andere groente. Zoals in deze gevulde paprika's met couscous bijvoorbeeld!

Peterselie
Is verfijnd en hartig en brengt daardoor bloemkool, tuinbonen, aardappelen op smaak. Bladpeterselie gebruik je als ingrediënt van gerechten, terwijl krulpeterselie als garnering gebruikt wordt. Verse peterselieblaadjes kun je bijvoegen bij bijvoorbeeld vis en aardappels.
Selderij
Je kunt de steeltjes meestoven of blaadjes kort voor serveren toevoegen aan jouw vlees- of visgerecht. Met groenten als wortels, prei, bloemkool of sperziebonen kun je selderij goed combineren. Probeer bijvoorbeeld eens roergebakken bloemkoolroosjes met Parmezaanse kaas en selderij. Of verwerk het kruid in stoofgerechten, sauzen of ragoûts.
Basilicum
Lekker in de Italiaanse keuken en gerechten met tomaat. Zoals op een spiesje of op deze heerlijke Italiaanse bol!

Koriander
Is een mengsel van salie, peterselie en citroen en kun je als smaakaccent toevoegen in wild- en vleesgerechten. Dit kruid is een belangrijk ingrediënt van kerrieschotels. Zo is koriander lekker in of bij een Indiase lamscurry of in een roerbakgerecht van sperzieboontjes met taugé. Ook lekker is taco’s met gehakt in tomatensalsa en avocado.