Als ik je nou eens vroeg om tien verschillende groenten op te noemen, zou dat lukken? Je zou denken dat het geen probleem is. Ik ben benieuwd. Gelukt? Nu heb je vast een mooie verzameling verzonnen. Als je tot de twintig of meer komt, wauw! Had je voor jezelf één van de volgende ‘groenten’ bedacht: sperziebonen, snijbonen, peultjes, sugar snaps, taugé, doperwten of linzen? Helaas, die tellen niet mee, want dat zijn geen groenten, maar peulvruchten!

Groenten of toch peulvruchten?

Had het mij een paar jaar geleden gevraagd en de sperzieboon en de doperwt zouden sowieso in mijn rijtje hebben gestaan. En ik kan je vertellen dat ik taugé of linzen niet eens zou hebben bedacht! Inmiddels weet ik dat er een verschil is tussen groenten en peulvruchten. En omdat het interessant is om dit onderscheid te maken en voedzame gerechten te maken, nodig ik je uit om verder te lezen.

Belangrijk verschil

Groenten bevatten allerlei stoffen die onze gezondheid bevorderen. Zoals belangrijke vitaminen, mineralen en andere plantenstoffen. Deze stoffen laten ons fysiek en mentaal goed functioneren. Ze spelen een onmisbare rol om allerlei processen in het lichaam goed te laten verlopen. Ze dragen er bijvoorbeeld aan bij dat bouwstoffen goed opgenomen en gebruikt kunnen worden in het lichaam.

Eiwitten zijn bouwstoffen. Ze zorgen bijvoorbeeld voor de opbouw van je spieren of bijvoorbeeld je huid. Ze helpen je ook om de strijd aan te gaan tegen virussen en weer beter te worden bij ziekte. Het is daarom verstandig om bij iedere maaltijd ook voldoende eiwitten binnen de krijgen. Peulvruchten bevatten meer eiwitten dan groenten. Peulvruchten zijn dus mooie vervangers van bijvoorbeeld vlees, helemaal als je ze goed combineert.

Combineren

Met goed combineren van peulvruchten, bedoel ik de combinatie van peulvruchten met volle graansoorten zoals zilvervliesrijst en daarbij veel groenten (vanwege de vitamine C). Door deze combinatie wordt een bouwstof gemaakt wat ook in een stukje vlees zit. Hier gaat het om carnitine, wat onder andere voor energie zorgt. Dat is nog eens geniaal bedacht van het lichaam! En natuurlijk ook interessant wanneer je geen vlees eet. Ik geef je graag een voorbeeld van wat ik zelf graag op tafel zet. Bijvoorbeeld deze heerlijke Dahl, een Indiaas gerecht gemaakt van linzen.

dahl

Dahl met bloemkool en paprika

Benodigdheden (4 personen):
  • 120 gr zilvervliesrijst
  • 120 gr rode linzen
  • 600 gram bloemkool (in roosjes)
  • 600 gram paprika (in reepjes)
  • 400 ml kokosmelk
  • 1 – 2 uien (gesnipperd)
  • 1 - 2 tenen knoflook (fijngehakt)
  • Kokosolie
  • Water
  • 1 eetlepel Garam Masala. Bekijk hier om welke specerijen het gaat
Bereiding:

Kook de rijst volgens de verpakking. Fruit de ui kort in de kokosolie. Voeg de kruidenmix toe en roer mee totdat deze begint te geuren.

Voeg de bloemkoolroosjes, paprika en de knoflook toe en schep goed om. Voeg de rode linzen toe met de kokosmelk en het water. Zorg dat alles goed onder water staat. Laat dit ongeveer 10-15 minuutjes zachtjes pruttelen

Klaar!

 

Heb je vragen of opmerkingen? Laat het mij gerust weten!
Geen zin in weer hetzelfde?
Geef een verse draai aan je week
Draai maar