Wist je dat er in ons land ook enorm veel superfoods worden geteeld? Wat dacht je bijvoorbeeld van broccoli, kiemen, boerenkool en blauwe bessen! Wij hebben de superfoods van eigen bodem voor je op een rijtje gezet!

1. Broccoli

1014076

Broccoli is supergezond! De groente bevat veel antioxidanten waaronder bètacaroteen, vitamine C en E. Samen spelen deze antioxidanten een belangrijke rol in onze weerstand en de bescherming van weefsels tegen schade en veroudering. Ook bevat broccoli veel folaat (vitamine B11). Samen met vitamine C helpt folaat je energieniveau op peil te houden en bij de werking van de hersenen en het zenuwstelsel.

2. Boerenkool

Een van de redenen dat boerenkool weer helemaal hip is, is omdat het zo supergezond is! Het zit boordevol antionxidanten en ontstekingsremmende stoffen. Boerenkool bevat de vitamines K, A en C. Daarnaast bevat het de mineralen mangaan, koper en calcium!

3. Spruiten

1014204

Spruitjes bevatten tot 3 keer zoveel vitamine C als sinaasappels en zijn net als andere groenten belangrijk voor je weerstand in de winter. Vitamine C biedt samen met de B-vitamines en de natuurlijke suikers in spruitjes ook een helpende hand in de functie van je zenuwstelsel en je hersenen. Kalium, fosfor en eiwit spelen samen een rol bij de opbouw en het herstel van de botten. Ook helpen vitamine C en B om je energie op peil te houden. De voedingsvezels helpen ook bij de opname van andere voedingsstoffen.

4. Spinazie

Spinazie bevat foliumzuur en ijzer. Deze voedingsstoffen helpen bij het vervoeren en vrijmaken van energie in je lichaam. In spinazie zit naast ijzer ook magnesium, vitamine K en wat eiwit. Deze voedingsstoffen zijn belangrijk voor sterke botten en spieren. Ook is spinazie één van de weinige groentesoorten met vitamine B1, wat onmisbaar is voor de werking van de hartspier.

5. Champignons

1008292

De champignon kent een efficiënte opname van voedingsstoffen en is ook een bron van veel voedingsstoffen. De champignon bevat bijvoorbeeld de mineralen kalium, fosfor en koper. Mineralen spelen een rol in verschillende belangrijke processen in je lichaam. Zo helpt kalium bij een gezonde bloeddruk, speelt fosfor een cruciale rol in het vrijmaken van energie en is koper belangrijk voor je weerstand en voor de vorming van bot en bindweefsel. Ook de B-vitamines zijn goed vertegenwoordigd in de champignon. Deze vitamines zijn belangrijk voor het goed functioneren van ons zenuwstelsel en het vrijmaken van energie in het lichaam. Ze spelen daarmee een belangrijke rol in hoe wij denken en bewegen. De champignon is daarnaast rijk aan voedingsvezel, belangrijk voor een gezonde spijsvertering en de opname van voedingsstoffen. Bovendien is de champignon rijk aan plantaardig eiwit, wat belangrijk is voor gezonde botten en spieren. Kortom, een schat aan voedingsstoffen.

6. Kiemen

Kiemen zoals alfalfa, tuinkers, taugé en broccolikiemen zijn supergezond. Ze zijn rijk aan vitamine A en C en bevatten mineralen zolas calcium, ijzer, magnesium, fosfor en kalium. Ze zijn ook caloriearm, bevatten veel proteïnen, eiwitten en enzymen! De kiem bevat vaak meer voedingsstoffen dan de volwassen plant.

7. Blauwe bessen

super food blauwe bes

Wij kunnen ook niet wachten tot de zomer, als het zomerfruit weer van eigen bodem beschikbaar is. Zoals blauwe bes! Deze blauwe pareltjes behoren tot het superfruit vanwege de grote hoeveelheid anthocyanen. Daaraan ontleent de bes ook zijn mooie blauwe kleur. Anthocyanen zijn net als bètacaroteen, vitamine C en vitamine E antioxidanten. Samen spelen ze een belangrijke rol in de dagelijkse weerstand en de bescherming van je huid. Daarnaast bevat de blauwe bes van nature vitamine K. Dit is belangrijk voor de bloedstolling en speelt daarbij een rol in een goede bloeddoorstroming. Ook helpt vitamine K met de opbouw en vernieuwing van je botten. Verder helpt voedingsvezel uit de blauwe bes bij de opname van andere belangrijke voedingsstoffen. Een heerlijk, supergezond stukje fruit dus!

Wat is jouw favoriete superfood van eigen bodem?
Geen zin in weer hetzelfde?
Geef een verse draai aan je week
Draai maar