Is één van je goede voornemens voor 2015 om minder voedsel te verspillen en optimaal te koken met de ingrediënten die je in huis haalt? Super! Want koken met restjes is goed voor, het milieu en je portemonnee. En door met de inhoud van je koelkast te koken, leer je op een creatieve manier koken.

Maar hoe begin je eraan?

Je kunt dan nog zo’n nobele plannen hebben om die halve krop sla en verrimpelde appels niet langer stiefmoederlijk in de gft-bak te gooien, maar in de praktijk blijkt dat niet altijd even gemakkelijk te zijn. Om je een beetje op weg te helpen zet ik hier 4 tips tegen voedselverspilling op een rijtje.

1. Koop niet teveel ineens

Winkelen terwijl je honger hebt, impulsaankopen en je laten verleiden door promoties zijn enkele van de redenen waarom we vaak teveel kopen.

Houd rekening met de volgende tips en voorkom dat je teveel koopt:
  • Inventariseer je koelkast, diepvries en voorraadkast vooraleer je naar de supermarkt trekt.
  • Stel een weekmenu op

    De gouden regel? ‘First in - first out’: wat het langst in je koelkast ligt, kan je best als eerste opgebruiken.

  • Maak een boodschappenlijstje en houd je eraan.

2. Bewaar je ingrediënten optimaal

In je koelkast (in de juiste zone)
  • vochtige zone/crisperbox (schuif onderaan): groenten, kruiden en sla
  • koudste zone (bovenste plank achteraan): vlees en vis
  • middelmatige zone (voorzijde van de onderste plank): maïs en boontjes
TIP: Leg onderin de groentela van je koelkast wat velletjes keukenpapier. Het vocht wordt zo geabsorbeerd en je groenten blijven langer vers.In de voorraadkast (donker en koel)
  • knoflook, ajuin en aardappelen
  • TIP: Leg een appel bij je aardappelen om te voorkomen dat ze snel beginnen te schieten.
In de diepvries (de ijsblokjesmethode)TIP: Fijngehakte kruiden, bouillon, tomatensaus, wijn en amandelmelk zijn perfecte ingrediënten voor de ijsblokjesmethode.
  • Giet ze in een ijsblokjesvorm.
  • Vries ze in.
  • Bewaar de ijsblokjes in een hersluitbare zak voor een volgende keer.

Meer bewaartips vind je hier.

3. Let op de houdbaarheidsdata

  • Kijk goed hoe lang iets goed blijft vooraleer je het koopt.
  • Label restjes die invriest met een datum. Chili con carne die al twee jaar in je diepvries ligt is niet de beste optie.
gastblog-verse-oogst

4. Kook efficiënt

  • Gebruik een recept om de juiste hoeveelheden te hanteren. Ook handig voor het opstellen van je boodschappenlijst.
  • Schat porties juist in. Denk aan maatbekers, pastameters en soortgelijke gadgets.
  • Kook voor laterHeb je grote hoeveelheden in huis gehaald en ga je niet alles ineens kunnen opeten? Enkele tips:
    • Maak een royale portie klaar van die gehaktballetjes of stoofpot klaar en vries ze in voor later. Handig als je eens geen tijd hebt om te koken. Niet vergeten te labelen!
    • Grote groenten zoals selder of bloemkool geraken vaak niet in één keer op. Blancheer ze indien nodig en vries ze in.
    • Combineer kleine restjes groenten en maak een tomaten-groentesaus klaar. Een beetje gehakt erbij, invriezen en je hebt instant spaghettisaus voorhanden.

In het begin is het wat wennen, maar eens je deze 4 tips tegen voedselverspilling onder de knie hebt en je kliekjes als een inspiratiebron in plaats van saaie restjes gaat zien, ben je snel op weg naar een voordelige en leuke manier van koken.

Bezoek www.emptythefrige.be voor meer recepten, tips en tricks.

Geen zin in weer hetzelfde?
Geef een verse draai aan je week
Draai maar