Naar de hoofdinhoud Naar de navigatie

Van der Pol VOF, Sla teler

Planet Proof badge

Adres

Van der Pol VOF

Rijksstraatweg 102-C, Ridderkerk 2988BL, Nederland

Contact met de teler

Van der Pol VOF

Het bedrijf van neven Jan-Willem en Arie is in de jaren ‘30 ontstaan en inmiddels al een aantal jaren in handen van de mannen. Na hun overname is het bedrijf flink uitgebreid en wordt er behalve kropsla ook paksoi verbouwd. Samen met maar twee vaste krachten runnen ze een bedrijf waar het eigenlijk altijd topdrukte is! Hoe dat kan? Lees hier meer.

Het bedrijf

Behalve kropsla wordt er op het familiebedrijf sinds een aantal jaren ook paksoi geteeld. In totaal is het teelt oppervlak 3,3 hectare, waarvan er op 2 hectare paksoi staat en op de rest kropsla. Nu lijkt het natuurlijk alsof er meer paksoi dan kropsla wordt verbouwd, maar niks is minder waar. Sinds een halfjaar staat de kropsla van Jan-Willem en Arie namelijk niet meer in de grond, maar drijft het op water. En daarmee kunnen ze de ruimte zo goed benutten dat kropsla nog steeds verreweg het meest verbouwde product is binnen het bedrijf.

Teelt op water

Waarom de kroppen sla drijven in plaats van lekker in de grond staan? Het is een stuk duurzamer; er wordt met ledlampen gewerkt, er zijn minder bestrijdingsmiddelen nodig én je kunt veel meer gewas kwijt op een vierkante meter. ‘Verder is onze persoonlijke mening ook dat het beter is voor de kwaliteit van de kroppen. De kroppen die op water geteeld worden krijgen namelijk continu voeding omdat de wortels in het water zitten. De kroppen zijn uiteindelijk gewoon wat steviger en blijven als je ze bewaard langer mooi’

De sla wordt op plasticplaten door een robot in het water gelegd. In de eerste fase drijven ze in de opkweekvijver, waar de kleine kroppen met 60 per m2 twee weken in het water drijven. Na deze twee weken worden ze door de robot naar volgende bad doorgeschoven en gaan ze de tweede fase in: de eindfase. Hier krijgen de kroppen wat meer plek, namelijk 20 kroppen per m2. Als ze klaar zijn om geoogst te worden, worden ze door de robot weer uit het water gehaald en op een lopende band gezet. Met de band worden ze vervolgens naar de verwerkingsruimte getransporteerd waar Jan-Willem en Arie klaar staan om de kroppen klaar te maken voor alle groenliefhebbers!

Het was natuurlijk wel een hele verandering voor de mannen, waar ze eerst echt tussen de gewassen zaten wordt nu een groot deel door een computer gedaan. De computer moeten ze natuurlijk wel zelf instellen, want deze weet niet uit z’n hoofd wanneer de gewassen klaar zijn. En dat was in het begin nog best wel een gedoe. Toch is het eigen maken van het nieuwe systeem iets wat Jan-Willem prachtig vindt. ‘Het mooie aan mijn werk is dat ik eigenlijk overal wel verstand van moet hebben. Je moet technisch zijn, verstand hebben van de financi n en je bent ook nog de hele dag met de teelt zelf bezig.’

Kijkje bij de teler

Om 6 uur staan de mannen elke dag in de ruimte waar de sla verwerkt wordt, dit gebeurt namelijk wel nog wel met de hand. ‘Waar je eerst op je knie n tussen de sla zat gebeurd nu alles staand. Zo belast je je lichaam ook een stuk minder! Dit is niet alleen voor onszelf fijn, maar zeker voor het personeel.’ Tot een uurtje of 10 wordt de geoogste sla verwerkt en daarna is het tijd voor een rondje tussen de groeiende gewassen. Het is natuurlijk belangrijk om de kwaliteit regelmatig te controleren. De rest van de dag worden er nieuwe plantjes gezet. ‘Alles wat eruit is gehaald voor verwerking moet er natuurlijk ook weer ingezet worden, zo kunnen we het hele jaar door oogsten en leveren.’ De platen in de kassen op het water leggen doet de robot, maar de voorbereiding wordt nog handmatig gedaan.

Waar de drukke periodes voorheen in de zomer waren is dat nu wel anders. Door de automatisering, de teelt op water en het gebruik van ledverlichting kan er het hele jaar door, 6 dagen per week 52 weken per jaar, geoogst worden. ‘Zo kunnen we de consument altijd een vers product leveren, maar het is dus altijd topdrukte hier!’

'Het is altijd topdrukte hier!'

Tip

Sla kan het beste worden bewaard in de koelkast. Wel in het zakje laten waarin de sla is verpakt. Het beste is natuurlijk de sla zo vers mogelijk te consumeren, maar als je het op deze manier bewaart kun je de sla nog best even eetbaar houden.

Jan-Willem en Arie eten het liefst de hele jaar door van hun eigen kropsla! ‘Je kunt het op zo veel verschillende manieren eten. In de zomer is het heerlijk als een frisse salade met tonijn, maar in de winter maken we er lekker een stamppottje met spekjes en een eitje van.’