Plukken
Ons personeel bestaat uit 2 vaste medewerkers, ca 30 oproepkrachten en 25 jeugdigen, nog aangevuld met mensen van een uitzendbureau. Zij zorgen er samen voor dat er dagelijks zo’n 500 kilo verse frambozen wordt geplukt.
Teelt
Na de pluk gaan de frambozen direct in de koelcel, waar ze pas ’s nachts weer uitkomen als ze door een gekoelde vrachtwagen naar het distributiecentrum (ook gekoeld) van The Greenery worden gebracht. Vandaar gaan ze ’s ochtends over naar handelaren, exporteurs of rechtstreeks naar distributiecentra van supermarkten.
Frambozen zijn er in 2 typen: Zomerframbozen en herfstframbozen. De zomerframboos maakt in zijn eerste groei-jaar alleen een stengel, maar nog geen productie, die komt pas in het tweede jaar. Na de productie sterft het gedeelte boven de grond af. De wortels blijven leven en geven steeds nieuwe scheuten. De frambozen kunnen geplukt worden vanaf half juni tot begin augustus.
Herfstframbozen maken in het eerste jaar van groei een stengel, waar meteen ook al frambozen aan komen. De plant is dus in zijn eerste levensjaar in productie, vanaf begin augustus totdat de vorst invalt.
Bewaren
Om in afwijkende tijden toch nog frambozen te kunnen oogsten, worden planten vaak in de koelcel bewaard. Zolang de plant in de koelcel zit bij een temperatuur net onder 0 graden, denkt hij dat het nog winter is en blijft hij `in rust`. Zodra hij uit de koeling komt, ervaart de plant voorjaar en begint hij uit te botten en vervolgens te produceren. Zodoende kan er een latere teelt worden opgezet, of, in een verwarmde kas, een vroege teelt.
We simuleren de winter om frambozen buiten seizoen te oogsten!