stomen

Peegro Vof, Asperge teler

Adresgegevens

Peegro Vof
Zwarte Dijk 41a
5121ZA Rijen

Bekijk
op kaart

Adres

Peegro Vof
Zwarte Dijk 41a
5121ZA Rijen

Peegro Vof

Willem-Jan Peeters runt samen met zijn vrouw Rose-Marie tuinbouwbedrijf Peegro VOF in Rijen. In 2002 hebben zij dit bedrijf overgenomen van de ouders van Willem-Jan. Ze teelden toen nog aardbeien, andijvie, bleekselderij, bloemkool, spitskool en prei. Vanaf 2003 kwamen daar ook asperges bij. Op dit moment telen ze alleen nog aardbeien en asperges, omdat ze hier meer toekomst in zien. Ook hebben ze een boerderijwinkel bij hun bedrijf, waar ze onder meer aardbeien, asperges, groenten, salades,aardappelen en scharreleieren verkopen.

In het seizoen werken wij met achttien tot twintig mensen aan de teelt en oogstwerkzaamheden van de aardbeien en asperges. Ik verzorg de teelt van aardbeien, asperges en aardbeiplanten en Rose-Marie runt de boerderijwinkel. Daar werkt ook nog een parttimer en wat scholieren. We telen aardbeien op zes hectare, aardbeiplanten op 2 hectare en asperges op 7,5 hectare.

Asperges

De asperges worden in het voorjaar geplant. Het eerste jaar oogsten we nog niks en laten we ze doorgroeien. Het jaar daarna kunnen we ongeveer drie weken oogsten. Nog een jaar later oogsten we tot 3 juni en het jaar daarna kunnen we volop oogsten tot 24 juni. Het duurt dus eigenlijk vanaf het planten vier jaar totdat we volop kunnen oogsten. De asperges bedekken we elk voorjaar met een zwart-wit folie dat ervoor zorgt dat de asperges wit blijven. Op ongeveer 1 hectare worden minitunnels geplaatst. Dit doen we om eerder te kunnen oogsten. Na de oogst halen we dat eraf en kunnen ze weer doorgroeien. Na acht tot tien jaar zijn de planten te oud, verwijderen we ze en begint het proces weer opnieuw.

Aardbeien

De aardbeien planten we in augustus op een ‘wachtbed’. Hierop worden ze dicht op elkaar geplant. In december halen we ze uit de grond en gaan ze naar de schuur. Daar sorteren we ze op dikte en komen ze in een koelcel waar het precies -1,5°C moet zijn. Daar blijven ze tot het voorjaar in zitten. Van maart tot de eerste week van juli halen we ze in partijen uit de cel en nadat ze ontdooit zijn kunnen we ze planten. Dat doen we in verschillende keren en om de paar weken, zodat we tot september aardbeien kunnen oogsten.

Het plukken en sorteren van de aardbeien doen we handmatig. Na afloop van de teelt worden de planten kapot gemaakt, ook wel ‘gefreest’, en in de grond verwerkt. Wanneer het gewas weg is worden er nog Afrikaantjes op gezaaid als grondontsmetter ter bestrijding van aaltjes.

Duurzaam

We proberen zo duurzaam mogelijk te telen en maken zo veel mogelijk gebruik van biologisch gewasbescherming. Ook beschikken wij over een Global Gap-certificaat. Dit betekent dat wij voldoen aan alle voedselveiligheidseisen en het milieu zo min mogelijk wordt belast.

Wat ons bedrijf bijzonder maakt is dat we seizoensproducten telen waarvan de consument het fijn vindt als ze ook in Nederland geteeld worden. Onze asperges eten we het liefst traditioneel: gekookt met een botersausje, ei, ham en gebakken aardappeltjes.