stomen

P. Solleveld VOF, Paprikateler

Adresgegevens

P. Solleveld VOF
Boerenlaan 17
2691 JX ’s Gravenzande

Bekijk
op kaart

Adres

P. Solleveld VOF
Boerenlaan 17
2691 JX ’s Gravenzande

Contact met de teler

P. Solleveld VOF

Solleveld VOF is een echt familiebedrijf, gevestigd in ‘s-Gravenzande! Vader en zoon Solleveld telen sinds 2001 heerlijke paprika's. "Kweken, oogsten, sorteren en verpakken, wij doen dat allemaal zelf!", aldus zoon Geurt. Lees hier meer over hun bedrijf.

Geschiedenis

Mijn vader is rond 1970 gestart met het telen van sla. In 2001 ben ik, Geurt Solleveld, mede-eigenaar geworden van het bedrijf en sindsdien runnen we het met z’n tweeën. Vanaf dat moment zijn we ook volledig overgestapt van slateelt naar paprikateelt. We zijn in 2007 zo’n 2 kilometer verderop helemaal opnieuw begonnen. Dit was een enorme uitdaging, in de nieuwe kas van 3.2 hectare moest alles vanaf nul worden opgebouwd. Maar dat is gelukt! Momenteel hebben we 1 vaste medewerker en 6 parttimers in dienst. Daarnaast hebben we, afhankelijk van het seizoen, ook een aantal uitzendkrachten rondlopen.

 

Duurzaamheid

We proberen bij ons in de kas het energieverbruik zo laag mogelijk te houden. Hiervoor gebruiken we in de winterperiode (dec t/m feb) een tweede scherminstallatie. Deze installatie zorgt ervoor dat we weinig warmteverlies hebben. Daarnaast proberen we de voeding af te stemmen op de behoefte van de plant. Het overtollige water wordt 100% hergebruikt.

Ons energieverbruik is zo laag mogelijk

Teelt

Het teeltproces begint met de inrichting van de kas: druppelslangen uitrollen en steenwolmatten neerleggen. Deze matten worden verzadigd met water en daar komen de planten op te staan. Iedere plant wordt voorzien van een slangetje, die ervoor zorgt dat de paprikaplant water krijgt.

In de eerste week van december worden de paprikaplanten in de kas gezet. Rond de 2e/3e week van januari hebben we de eerste zetting. Zetting betekent dat de bloem van de plant een vrucht wordt. In het begin van het seizoen is het belangrijk dat de plant vooral wortels en blad maakt, dus in die periode zijn we vooral bezig met het verzorgen van de planten. Na ongeveer 3 maanden kunnen de eerste paprika’s geoogst worden. Het oogsten gebeurt ongeveer om de 5 dagen en duurt ongeveer 35 weken. Daarna gaat alles weer uit de kas. Paprikaplanten zijn namelijk 1-jarige planten. De kassen worden na de oogst weer klaargemaakt voor de nieuwe teelt.

Na het oogsten worden de paprika’s gesorteerd. Het sorteren op diameter en gewicht gaat machinaal, maar het beoordelen op kwaliteit gebeurt handmatig. Zo worden klasse 1 paprika’s gescheiden van de klasse 2 paprika’s. Vervolgens verpakken we de paprika’s in een doos of in de gewenste supermarktverpakking.

vdh5706.jpg
vdh5708.jpg
vdh5711.jpg
vdh5712.jpg
vdh5697.jpg
vdh5645.jpg
vdh5646.jpg
vdh5651.jpg
vdh5655.jpg
vdh5660.jpg
vdh5663.jpg
vdh5666.jpg
vdh5667.jpg
vdh5671.jpg
vdh5672.jpg
vdh5674.jpg
vdh5676.jpg
vdh5678.jpg
vdh5681.jpg
vdh5683.jpg
vdh5685.jpg
vdh5686.jpg
vdh5689.jpg
vdh5692.jpg
vdh5697-1.jpg
vdh5699.jpg
vdh5700.jpg
vdh5701.jpg
vdh5702.jpg
vdh5705.jpg

Kwaliteit

We zijn, net als veel tuinders, GlobalGap gecertificeerd. Daarnaast zijn we ook GRASP gecertificeerd.  Om de kwaliteit van onze producten te waarborgen, zijn wij altijd opzoek naar het beste paprikaras. Er zijn zo’n vijftien paprikarassen binnen het rode segment en wij proberen een ras te vinden die het best past bij onze afnemer. Momenteel telen wij uitsluitend rode paprika’s van het ras Sapporo. Dit ras produceert paprika’s in het middensegment tussen de 130-190 gram.

De Sapporo is in het voorjaar de ideale paprika voor de Nederlandse markt. Vanaf de zomer worden ze vooral op de Japanse markt verkocht. Het transport per vliegtuig van de paprika’s naar de andere kant van de wereld, vraagt om een specifiek protocol. Voor extra bescherming tijdens het transport, verpakken we de paprika’s daarom in een gaaszak.

Geen dag is hetzelfde

Al sinds de lagere school wilde ik tuinder worden. Ik heb daarom dan ook gekozen voor de middelbare tuinbouwschool. Tuinder is een erg afwisselend beroep waarbij geen dag hetzelfde is. Het is altijd spannend hoe de oogst zal verlopen. Elke dag zijn we bezig met de productie van de mooiste paprika’s. Het weer speelt daarin natuurlijk een grote en onvoorspelbare factor.

In de winter zijn we aan het opbouwen, in het voorjaar gaan we oogsten en dan krijgen we in de zomer de top van onze productie. Daarna gaan we weer afbouwen en komt er een rustige periode. In deze periode zijn we bezig met de planning voor de nieuwe teelt en bekijken we welke ras dan weer het best is. Het is een boeiend vak!

Tip

De paprika is een veelzijdig product en kan in veel gerechten worden verwerkt. Maar het liefst eet ik mijn paprika’s in de puurste vorm: rauw, als snack. Je kan ze dippen in een sausje, maar onze paprika’s zijn zonder poespas al heerlijk!

 

Paprika zonder poespas al heerlijk!