Verkooijen Rabarber
Wilbert Verkooijen is de eigenaar van familiebedrijf Verkooijen Rabarber. Hij woont op het erf van het bedrijf samen met zijn vrouw Angélica en hebben twee kinderen: Doreen en Lars. In 1984 trad hij toe tot het bedrijf van zijn ouders, dat destijds een gemengd bedrijf was met tuinbouw (prei, spruiten en aardbeien) en varkens. In 1986 werd de beslissing genomen om zich volledig op de tuinbouw te concentreren, waarbij afscheid werd genomen van de varkens. In 1997 namen Wilbert en zijn vrouw het bedrijf volledig over toen zijn vader met pensioen ging.
Het bedrijf
Het bedrijf onderging ingrijpende veranderingen in 2004, toen werd besloten om nieuwe teelten te introduceren die minder afhankelijk waren van weersomstandigheden. Na zorgvuldig onderzoek viel de keuze op geforceerde rabarber, waarvan de eerste aanplant plaatsvond in 2004. De eerste oogst werd in 2006 behaald, na een succesvolle proef met geforceerde kasteelt in 2005, die sindsdien wordt voortgezet. Zoon Lars heeft na zijn middelbare school de telersopleiding gevolgd. Na succesvolle afronding is hij sinds de zomer van 2019 fulltime werkzaam in het bedrijf, samen met zijn vader, en vanaf 2022 toegetreden tot de maatschap. In 2019 is op het eigen bedrijf een kas gebouwd om efficiënter te kunnen werken en tijd en kosten te kunnen besparen.
Teelt
Op het bedrijf wordt rabarber van het ras Goliath geteeld, op ongeveer 17 hectare grond. Het oogstseizoen loopt van oktober tot mei, waarbij het oprooien plaatsvindt vanaf eind juli/begin augustus totdat de laatste kasdelen gevuld zijn (ergens in februari). Het duurt na het in de kas zetten +/_ 4 weken voordat de rabarber kan worden geplukt. Vanaf eind juli/begin augustus wordt de rabarber opgerooid voor opslag in de koelcel (daar staan ze 6 weken in voordat ze de kas ingaan). Van oktober tot mei vindt de oogst van de rabarber plaats. Daarnaast wordt gedurende het hele jaar gewerkt aan de verzorging van gewassen en het onderhoud van het bedrijf.
Rabarber wordt in het donker geteeld, ook wel geforceerde rabarber genoemd, om de groei te stimuleren en de oogstperiode te vervroegen. In een donkere omgeving zoekt de rabarber naar licht, wat resulteert in snellere groei van de stelen. Het gebrek aan licht activeert het strekken van de stelen om zo snel mogelijk naar het licht te groeien. Deze techniek zorgt ervoor dat geforceerde rabarber eerder in het seizoen beschikbaar is voor oogst, omdat de planten onder kunstmatige omstandigheden worden geleid om vroeger te groeien dan ze normaal gesproken zouden doen. Bijna alle activiteiten binnen de rabarberteelt, van planten en oogsten tot snijden en verpakken, worden met de hand uitgevoerd, behalve het rooien, dat gebeurd machinaal.
Duurzaamheid
Het bedrijf is trots gecertificeerd met GlobalGap, Tesco Nurture, LEAF, GRASP en Sedex. Hiermee blijven ze zich inzetten voor de hoogste normen op het gebied van veiligheid en milieubelasting. Voor de rabarber kasteelt worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. Eigenlijk is rabarber alleen vatbaar voor schimmels. Daarom worden er in de afgedekte, vochtige ruimtes waar rabarber groeit, ventilatiesystemen gebruikt om de lucht te circuleren (luchtontvochtiger). Hierdoor blijven de schimmels weg!
Samenwerken
Om alles soepel te laten verlopen, heeft het bedrijf twee vaste huisvrouwen parttime in dienst. Tijdens het oogstseizoen worden ook twee Poolse medewerkers ingezet, die al 7 en 16 jaar trouw bij hen werken. Wilberts vrouw Angélica beheert de administratie van het bedrijf, inclusief certificeringen, en springt bij waar nodig. Wilbert en Lars bevinden zich zo veel mogelijk tussen het personeel om hands-on mee te werken, maar ondersteunen ook gedeeltelijk bij de certificeringen en veilingzaken.
Tips van de teler
Rabarber is niet alleen lekker bij de warme maaltijd, in yoghurt of als vlaaivulling, maar ook perfect voor toetjes zoals vanille-ijs met rabarber en slagroom. Bovendien kun je er heerlijke taarten van bakken en zelfs wijn van maken! Er zijn op het internet vele recepten te vinden. Neem eens een kijkje op Verse Oogst!