Mts. Martens-van Disseldorp
Aspergeteeltbedrijf Martens- van Disseldorp wordt gerund door de broers Peter en Ron Martens en de vrouw van Ron, Suzanne Martens. Wij hebben het bedrijf in 1989 van onze vader overgenomen. Hij teelde vroeger een asperges waar hij ook een stal met varkens had. Dit bedrijf hebben wij in 1996 verkocht en de varkensstallen maakten plaats voor een boerencamping. Sinds 1998 telen wij zelf asperges in het Limburgse Tienray. In Tienray is een uitstekende zandgrond om asperges te telen. Bij elkaar telen wij op zo’n 100 hectare witte en groene asperges, wij hebben daarom ook 125 man aan personeel.
De teelt
Eigenlijk begint het aspergeseizoen eind april, maar wij kunnen al veel eerder asperges leveren. Dit komt omdat wij ook in de kas asperges telen. Deze kunnen we eind februari voor het eerst oogsten. Eind maart of begin april hebben we de eerste asperges uit de volle grond. Wij kunnen al zo vroeg asperges uit de volle grond leveren omdat wij werken met minitunneltjes. De asperges zijn bedekt onder een tunneltje met folie. Hierdoor hebben zij een luchtbuffer die de asperges verwarmen als het zonnetje gaat schijnen. Belangrijk bij het telen van asperges is dat de temperatuur constant blijft. Bij te grote temperatuursverschillen, als het bijvoorbeeld in één keer heel warm wordt, groeien ze veel te snel.
De asperges die op het land zijn gestoken worden de hele nacht gekoeld in grote bakken met water. Iedere asperge wordt gewassen en schoon afgesneden, automatisch geregistreerd en vervolgens gesorteerd door een van de medewerkers. Daarna gaan de asperges de koelcel in, zodat ze op een temperatuur even boven nul kraakvers blijven.
Ook groene asperges
Het verschil tussen witte en groene asperges is naast de kleur ook de smaak en structuur. De groene asperge smaakt namelijk wat sterker en wordt anders geteeld. Hij groeit namelijk, in tegenstelling tot de witte, boven de grond. Bij groene asperges moet je zorgen voor een goede kopsluiting tijdens de oogst, ben je te laat met oogsten dan groeit de asperge door en gaat het kopje open, daarom kun je deze niet al te lang oogsten wat lengte betreft.
Als er op de grond acht jaar lang asperges zijn geteeld kan er op deze grond 15 tot 20 jaar geen asperges meer worden geteeld. Daarna moet het perceel ‘rusten’ omdat er niet meer voldoende voedingsstoffen in de grond zitten. Daarnaast is het telen van de asperge handmatig werk en zijn ze maar een paar maanden verkrijgbaar, namelijk van april tot 24 juni, de feestdag van St. Jan. Dit zorgt ervoor dat de asperge een exclusief product is.
Visie
Tijdens het telen worden op de asperge zelf nooit bestrijdingsmiddelen gespoten. Ook worden kevers die schadelijk zijn voor de asperge weggezogen. De kevers zijn schadelijk. We proberen in te spelen op de wensen van de consument. We verpakken de asperges ook per 350 of 500 gram, niet iedere klant wilt namelijk een hele bos asperges per keer kopen. Ook leveren we geschilde én voorgekookte asperges. Deze zijn vacuüm verpakt, waardoor je de asperge slechts een paar minuutjes hoeft op te warmen in de magnetron. Je hebt dan binnen enkele minuten heerlijke asperges op tafel. Deze asperges smaken even lekker als de ongeschilde asperge. Later in het seizoen hebben we zelfs ook asperges in een bakje voor op de barbecue. Hierbij hoef je alleen het folie van het bakje te verwijderen te verwijderen en het bakje dan op de gril te zetten. Binnen een handomdraai heb je dan heerlijke asperges van de barbecue!
Tips
Zelf vinden wij de asperge het lekkerste als hij goed gekookt is. Zo’n 20 minuten en traditioneel bereid met een eitje, ham en aardappeltjes erbij. In restaurants maken ze de asperge vaak ‘beetgaar’ klaar. Eigenlijk moet hij als je hem oppakt slapt naar beneden gaan hangen, dan is hij lekker zacht. Door er een beetje zout en suiker er aan toe te voegen wordt de smaak van een eventuele bittere asperge geneutraliseerd.
Wij hebben in Tienray en Vierlingsbeek (Limburg) een winkel waar wij asperges verkopen, kijk op onze website voor meer informatie en de openingstijden.