Maatschap de Jong
Jan de Jong teelt in het Zuid-Hollandse Ouddorp aardappels, sjalotten, uien, winterwortelen en suikerbieten. Dit vindt allemaal buiten in de volle grond plaats. Jan vertelt je alles over, lees dus snel verder!
Ons bedrijf
Mijn naam is Jan de Jong en ben 41 jaar. In het Zuid-Hollandse Ouddorp run ik samen met mijn vrouw Nellie de maatschap waar volle grondgroenten worden geteeld. Maatschap de Jong stamt uit 1970 en is toentertijd opgericht door mijn vader. Inmiddels hebben we een areaal van 40 hectare groot en telen we diverse producten. De verdeling ziet er als volgt uit: 4 ha vroege aardappels, 3 ha sjalotten, 10 ha uien, 1 ha winterwortelen, 4 ha suikerbieten, 10 ha sierfruit, 4 ha tarwe en 4 ha gladiolen.
Telervereniging LTO Noord Volle Grond
Wij zijn lid van telervereniging LTO Noord Volle Grond. LTO Noord richt zich op diverse sectoren, waar volle grond er één van is. In het totaal heeft de vereniging ruim 21.000 leden. Het nut van deze vereniging is het belang van leden te behartigen op zowel economisch als maatschappelijk gebied. Gezonde voeding van hoge kwaliteit en versheid staat voorop. Meer informatie is te vinden op www.ltonoord.nl.
Product
De aardappels die wij telen zijn Frieslanders. De vroegheid van deze aardappels zorgt ervoor dat ze lekker smaken. De jaarlijkse aardappeloogst komt neer op zo’n 35 ton per hectare. Uien telen we in twee soorten, namelijk geel en rood. Hiervan is de jaarlijkse oogst 50 ton per hectare. Daarnaast hebben we jaarlijks per hectare 30 ton sjalotten en 70 ton winterpeen. Hierbij is goed zien dat de opbrengst per product sterk verschilt.
Teelt
Alle groenten telen we op open grond. Het pootgoed voor de aardappelteelt wordt aangekocht bij de kweker. Een aantal weken voordat we kunnen poten beginnen we met het voorkiemen van het pootgoed. Door de aardappels voor te kiemen geven we ze als het ware een voorsprong. Dit is met name bij vroege aardappels handig omdat we ze zodoende een aantal weken eerder kunnen oogsten. De pootaardappels worden in speciale bakken bewaard op een droge, lichte en vorstvrije plaats. Na 4 tot 5 weken hebben de pootaardappels kiemen gevormd die lang genoeg zijn en zijn ze klaar om gepoot te worden. Hiervoor maken we gebruik van een automatische pootmachine. Om de aardappels te beschermen tegen weersomstandigheden en de groei te bevorderen dekken we ze af met plastic. Gedurende de groei wordt er steeds compost gestrooid en beregend. Na drie maanden groeien worden de aardappels met behulp van een voorraadrooier gerooid. Daarna rapen we ze met de hand op.
Het poten van de aardappels vindt doorgaans plaats in de eerste week van maart. De sjalotten volgen in dezelfde maand. Daarna, in de eerste week van april, beginnen we met de uien en tot slot sluiten we in april af met de winterwortelen. De oogstperiode loopt van 25 mei tot augustus.
Duurzaamheid
Wij proberen zoveel mogelijkheid rekening te houden met het milieu door het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen tot een minimum te beperken. Dit realiseren we onder andere door veel werkzaamheden met de hand te doen. Voor al onze producten zijn we dan ook Global Gap gecertificeerd. Dit betekent dat we voldoen aan de eisen die wereldwijd aan agrarische producten worden gesteld op het gebied van voedselveiligheid, duurzaamheid en kwaliteit.
Tot slot
Elke dag is anders in het leven van een teler. De onvoorspelbaarheid, vrijheid en het werken in de natuur is het mooie aan ons vak.
Het leven van een teler is elke dag anders!