Louis Pemen
Louis wist het al vroeg: wat mijn vader kan dat kan ik ook! Hij startte 1977 zijn eigen teeltbedrijf en nam jaren later ook nog het bedrijf van zijn vader daarbij over. Maar een familiebedrijf was het lang daarvoor al, want ook zijn twee broers en zijn neefje maken deel uit van zijn vaste krachten.
Ons bedrijf
Mijn vader had vroeger een gemend teeltbedrijf waar ik natuurlijk ook in meedraaide. Toen ik in 1977 mijn eigen bedrijf opstartte specialiseerde we ons ook nog niet in één gewas, er groeide hier van alles, maar zo was dat vroeger nou eenmaal. Inmiddels is dat allemaal anders en telen we alleen nog prei en een klein beetje aardbeien, wanneer er geen prei geoogst kan worden. We hebben momenteel drie vaste krachten in dienst en dat is allemaal familie! Verder hebben we nog een hoop seizoenskrachten, maar omdat we jaarrond telen lopen de meeste hier wel een tijdje rond. We hebben bijvoorbeeld een jongen die al vanaf 2002 af en aan bij ons werkt!
De teelt
De dag begint hier 's ochtends vroeg met het klaarmaken van de prei voor de veiling. De bestellingen die we de dag ervoor binnen hebben gekregen moeten namelijk zo snel mogelijk weer de deur uit, dan zijn ze namelijk nog verser dan vers! En zo zie je je product als teler toch het liefst ook bij de consument thuis belanden. Zodra deze klaar zijn voor de keuring wordt de prei voor de volgende dag alvast gerooid. Verder houden we ons rest van de dag houden vooral bezig met het snijden, schoonmaken en verpakken van de prei. Maar er moeten natuurlijk ook nieuwe planten in de grond gezet anders kan er niet jaarrond geteeld worden. Het planten doen we vanaf 10 maart en ongeveer om de zeven à tien dagen, afhankelijk van de tijd van het jaar.
Tip van de teler
Als iemand mij vraagt hoe je een prei het beste kan bewaren heb eigenlijk maar een antwoord: prei is 't allerlekkerst als je het meteen opeet! Er gaat volgens mij namelijk echt niks boven een vers product.
'Prei is 't allerlekkerst als je het meteen opeet!'