stomen

Kwekerij Kole, Aardbei teler

Adresgegevens

Kwekerij Kole
Boterdijk 2
4414ND Waarde

Bekijk
op kaart

Adres

Kwekerij Kole
Boterdijk 2
4414ND Waarde

Contact met de teler

Kwekerij Kole

Ik, Martijn Kole, heb in 2007 Kwekerij Kole overgenomen van mijn vader. Inmiddels teel ik samen met mijn vrouw Lydia aardbeien en de slasoort radicchio rosso. De aardbeien worden geteeld in ongeveer 2 hectare kas en de radicchio op 20 hectare volle grond. Het bedrijf run ik alleen en ik heb op het moment geen vaste krachten in dienst. Wel krijg ik tijdens de oogst hulp van seizoen werkers.

Teelt

De aardbeien van ras Elsanta en Arabella worden in de kas geteeld. Voor de aardbeienteelt worden planten aangekocht bij de kweker. Deze worden in augustus geplant en zijn bruikbaar voor doorteelt. De eerste oogst vindt plaatst van oktober tot eind december. Vervolgens wordt de kas gekoeld tot het vriespunt en gaan de planten als het ware in een winterslaap. In februari wordt de kas weer opgestookt. De tweede teelt vindt plaatst van begin april tot half juni. Na deze teelt wordt de kas opgeruimd voor een zomerteelt. De zomerplanten staan in het voorjaar eerst buiten en kunnen na de tweede teelt de kassen in om extra aan te sterken voor de oogst. De oogst van de zomerplanten begint in de tweede helft van juni.

Net als de aardbeienplanten worden de plantjes voor radicchio aangekocht bij de kweker. Van half april tot eind juli worden de plantjes stapsgewijs gepland. Dit gebeurd wekelijks. De oogst van de radicchio rosse vindt plaats van juni tot november. Het planten van de sla gebeurd allemaal machinaal, maar het oogsten gaat handmatig.

Product

De aardbeien die ik teel zijn van het merk Elsanta. Dit is één van de meest geteelde aardbeienrassen. De slasoort radicchio rosso wordt daarentegen minder vaak geteeld. Officieel is het een zusje van de witlof, maar qua uiterlijk lijken ze niet op elkaar. Radicchio rosso is een kleine krop met donkerrood blad dat wit dooraderd is. Radicchio heeft een vrij bittere smaak waardoor deze slasoort in Nederland nauwelijks los wordt gegeten. De oogst gaat grotendeels naar snijderij waar het vervolgens wordt vermengd met andere slasoorten. Uiteindelijk ligt het in de supermarkt in een gemende slamix. In ander landen, zoals Italië, wordt radicchio rosso wel veel los gegeten.

Duurzaamheid

Bij het telen probeer ik zoveel mogelijk rekening te houden met het milieu. In de kas maak ik bijvoorbeeld gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen tegen ongedierte als de trip en de spint.

Door de manier van telen heb ik inmiddels een aantal certificaten kunnen bemachtigen. De eerste is het GlobalGap. Dit is wereldwijde onafhankelijke organisatie die standaarden stelt en staat voor Good Agricultural Practice. Het tweede keurmerk is Nurtune van de Britse supermarktketen Tesco. Daarnaast ben ik nu druk bezig met SMK voor het verkrijgen van het Planet Proof Keurmerk. Dit is een certificeringsysteem voor duurzame producten.

Tip van de teler

De heerlijke aardbeien van ras Elsanta zijn direct op het bedrijf verkrijgbaar. U vindt hier en kraampje waarbij u via zelfbediening aardbeien kunt kopen. Verser kan het niet!

dsc_2834.jpg
dsc_2858.jpg
dsc_2873.jpg
dsc_2879.jpg
dsc_2846.jpg
dsc_2848.jpg
dsc_2861.jpg