Naar de hoofdinhoud Naar de navigatie

Kwekerij Heeren, Aardbei teler

Planet Proof badge

Adres

Kwekerij Heeren

Rode Eiklaan 18, Odiliapeel 5409SW,

Contact met de teler

Kwekerij Heeren

Kwekerij Heeren in Odiliapeel (Noord-Brabant) is in 1973 opgericht door de ouders van Hans Heeren. Mijn ouders begonnen met het kweken van aardbeien in de volle grond en de verbouw van diverse groenten, zoals augurken, bonen, prei, spruiten en wortels. In 1990 is er een kas gebouwd van 6400 vierkante meter en is de specialisatie ontstaan in het kweken en vermeerderen van aardbeien(planten). Het werd ook mogelijk om bijna het hele jaar door aardbeien te kweken. In 2009 heb ik het bedrijf volledig overgenomen van mijn ouders.

Aardbeien van Heeren, die moet je proberen

Kasteelt

De kasteelt is bedoeld voor de vroegste en de laatste teelt. De oogst verloopt van april t/m begin juni en van oktober t/m december. De kas wordt geplant rond half augustus met trayplanten. Vervolgens wordt er in het najaar van deze plant geoogst. In die periode legt de plant bloemknoppen aan voor het voorjaar. Vervolgens krijgt de plant een korte winterrust door de temperatuur zo laag mogelijk te houden. Begin februari starten we weer met het verwarmen van de kas om vervolgens van dezelfde plant in het voorjaar weer te oogsten.

Stellingteelt

Bij de stellingteelt staan de aardbeien op hoogte in substraat. De voeding vindt plaats via een druppelslang. Via deze druppelslang krijgt de plant water en meststoffen. Vanaf eind maart beginnen we in verschillende blokken te planten op de stellingen. Wij gebruiken trayplanten voor een optimale oogst. De oogst van de stellingteelt vindt plaats van juni tot eind augustus. Het grote voordeel van de stellingen is dat men staand kan plukken en de kwaliteit van de aardbeien beter is dan van de volle grond.

Tip van de teler

En hoe zorg je nu dat je maximaal kunt genieten van de smaak en geur van de aardbeien thuis? In drie stappen naar de heerlijkste aardbeien:

– Als aardbeien bewaard zijn in de koelkast, laat ze eerst een half uur opwarmen op het aanrecht. Aardbeien op kamertemperatuur hebben de beste smaak en geur.

– Wassen van aardbeien is geen must. Als je ze toch wilt wassen, doe dit dan met het kroontje er nog aan en laat ze uitlekken. Aardbeien zijn net een spons. Haal je eerst het kroontje er af en was je ze dan, dan zuigen ze zich vol met water en zijn ze minder lekker.

– Haal het kroontje er voorzichtig af of eet ze met kroon & al op!