Geschiedenis
Jong Fruit B.V. is in 2008 opgericht en kwam voort uit Mts de Jong. Rond 1965 begon P. de Jong met vollegronds tuinbouw: spinazie, prei en spruiten. Later aangevuld met wat aardbeien, groeide het bedrijf uit naar twaalf hectare prei en vijftien hectare spruiten. In 1992 werd de omschakeling gemaakt naar glas- en tunnelaardbeien, met enkele jaren vollegrond in de aanloop. Er volgden in 1995, 1997 en 1999 nog flinke uitbreidingen. Eind 2008 trok oprichter De Jong zich terug als mede-eigenaar. Vanaf dat moment heb ik, Rob, het bedrijf voortgezet met Arian. We maakten van de onderneming meteen een BV.
De Teelt
We telen de rassen Elsanta en Sonata in de Primeur, gevestigde namen in de handel, die de teler zekerheid van productie en een goede zetting bieden. Dat doen we op goten, die 1.40 meter boven de grond hangen. Als substraat kozen we voor kokos in vierkante emmers.
De handelingen beginnen met potten vullen en planten in één werkgang. Vervolgens worden tijdens de bloei de trossen doorgehaald. Dit maakt het fruit tijdens de oogst makkelijk te pakken. Na de winter knippen we de oude bladeren van de planten, waarna het proces opnieuw begint. De oogst gebeurt met de hand, met behulp van een plukkar, waarop kisten met product meteen kunnen worden afgewogen.
Verwerking
De verdere verwerking van het fruit vindt plaats bij The Greenery. Daar wordt het fruit verpakt en van een sticker voorzien, met daarop informatie over het product. We zijn GlobalG.A.P. en Natures Choice gecertificeerd. In beide certificeringen wordt voedselveiligheid gewaarborgd.
Visie
Wij streven naar een jaarrond teelt van aardbeien van hoogstaande kwaliteit. Met het doel de consumptie van aardbeien te bevorderen. Door samen met The Greenery het jaar rond aardbeien van de hoogste kwaliteit in de markt te zetten, kunnen we een grote meerwaarde leveren aan onze klanten.