Naar de hoofdinhoud Naar de navigatie

H.G. Fruit BV, Aardbeienteler

Adres

H.G. Fruit BV

Eerenburg 16, Nispen 4709PS,

Contact met de teler

H.G. Fruit BV

Samen met mijn vrouw Annemarie, ben ik, Ton Huijsmans, eigenaar van H.G. Fruit BV. Oorspronkelijk waren er twee bedrijven, zowel mijn ouders als die van Annemarie hadden een fruitbedrijf met aardbeien en appels. Annemarie en ik hebben beide bedrijven overgenomen.

Toen we begonnen hebben we een verdeling gemaakt over twee locaties. Op de locatie in Kruisland teelde we op zo’n 17 hectare boomgaard appels en op de locatie in Nispen ongeveer 40 hectare volle grond aardbeien. Inmiddels hebben we dit uitgebouwd en telen we ongeveer 55 hectare aardbeien.

Recentelijk hebben we besloten om de appels rustig af te bouwen en ons volledig te concentreren op aardbeien. In Kruisland zijn we druk bezig met het opzetten van stellingenteelt. Dit wordt ongeveer 7,5 hectare en we verwachten hier volgend jaar de eerste oogst van te behalen. We telen twee rassen, namelijk Elsanta en Sonata.

Teelt

De aardbeienteelt begint met het aanplanten van gekoelde aardbeienplanten. De planten worden ingekocht van de kweker. We hebben er bewust voor gekozen zelf geen planten te kweken omdat het risico op ziektes groter is. Mensen kunnen van het productieveld ziektes en ongedierte meenemen naar het kweekveld en zo de kweekplanten besmetten.

Al onze aardbeien worden momenteel buiten in de volle grond geteeld. Vanaf maart t/m juni beginnen we met het planten. Dit doen we in etappes: iedere veertien dagen wordt er een nieuwe lading aangeplant. Begin juni kunnen we beginnen met oogsten en dit loopt tot oktober. Hoewel er in de teelt veel werk kan worden gemechaniseerd, gebeurd het oogsten gewoon op de knie n met de hand. Ieder jaar krijgen we hulp van een groep seizoenswerkers bij deze tijdrovende klus.

Wanneer het seizoen voorbij is wordt het veld weer opgeruimd. Bij volle grondaardbeienteelt is het extra belangrijk om zuinig te zijn op de bodem. We proberen de structuur van de grond in takt te houden zodat deze ook het jaar daarna weer goed vruchtbaar is. Dit doen we door het zaaien van groenbemesters, zoals Afrikaantjes.

Innovatie

Om het werk wat te vergemakkelijken en het beste uit de teelt te halen, maken we gebruik van nieuwe technieken. Het planten, de bewatering en de voeding is allemaal geautomatiseerd. Bij het telen in volle grond is het erg belangrijk dat de planten ieder jaar weer in dezelfde rijen staan. Hiervoor maken we gebruik van GPS. Alle rijen worden hiermee aangelegd zodat ze kaarsrecht en op de juiste afstand van elkaar liggen.

Met onze manier van telen hebben we het GlobalGap behaald. Dat wil zeggen dat wij voldoen aan de kwaliteits- en veiligheidseisen van de afzetmarkt en het milieu zo min mogelijk wordt belast.