Firma De Gier, Raapstelen teler
Adresgegevens
Firma De Gier
Bovenkerkseweg 82A
2821XX Stolwijk
op kaart
Firma De Gier
Firma De Gier is gevestigd aan de Bovenkerkseweg in het Zuid-Hollandse Stolwijk. Samen met mijn broer Kees en mijn beide zonen Egbert junior en Paul telen wij verschillende bladgewassen. Onze kwekerij is nog van het zogenoemde Barendrechtse type. Dit wil zeggen dat we zowel in de open grond als in de kas telen. Onze kassen hebben een totale oppervlakte van 8000 vierkante meter en onze grond buiten is drie hectare groot. Van onze voornaamste groenten postelein en raapstelen hebben we in het seizoen een wekelijkse productie van ongeveer 2,5 ton elk. Daarnaast telen we paksoi, bindsla (Romana-sla), Lollo Bionda sla en Lollo Rosso sla.
Geschiedenis
Mijn grootvader begon ons familiebedrijf al in 1925. In 1980 heb ik het bedrijf overgenomen. We telen nog steeds min of meer op dezelfde manier als mijn opa dat deed. We zijn een kleinschalig bedrijf, waarbij veel handwerk komt kijken. Alleen voor het zaaien van de postelein en raapstelen zijn in de loop der jaren machines gekomen. Het oogsten blijft echter handwerk. We doen het werk hoofdzakelijk met z’n vieren. Als het nodig is huren we via een uitzendbureau extra mankracht in.
Visie
Postelein en raapstelen zijn in feite ouderwetse Hollandse groenten. Oudere mensen zijn er dol op, maar jongeren laten het qua aankoop helaas wat afweten. Door bijvoorbeeld postelein op 400 grams schaaltjes te verpakken en kant-en-klaar aan te bieden aan de supermarkt, hopen we de afzet te verhogen. Als het weer ineens heel goed is, krijgen we soms te maken met pieken in de afzet en dat maakt het weleens lastig. Aan de andere kant mag postelein niet te lang staan, want dan worden de bosjes te dik en daardoor minder lekker. Jonge postelein is het lekkerst. Beide groenten zijn ook streekgebonden. Postelein wordt in de omgeving van Gouda veel gegeten, terwijl raapstelen vooral in de Achterhoek populair zijn.
Teelt
Postelein is een echte zomergroente, herkenbaar aan het dunne, aan de onderkant rode steeltje, van zo’n vijftien tot twintig centimeter. Er bestaat winter- en zomerpostelein. Winterpostelein is een teer plantje waaraan ruitvormige blaadjes zitten. Van zomerpostelein zijn de stengels en blaadjes iets vleziger. Postelein heeft een verfijnde, scherpe en fris zure, haast exotische smaak.
Raapstelen worden meer in de winter en het voorjaar gegeten. Deze groente is het jong geoogste blad van de Chinese kool of de meiknol. Raapstelen worden, met de worteltjes geoogst of bij de grond afgesneden.
Voor Postelein hanteren we een wisselteelt. Dat wil zeggen dat we nooit twee keer achter elkaar mogen aanplanten in dezelfde grond, maar tussendoor altijd een andere groente moeten zaaien, bijvoorbeeld een slasoort. Tussen het zaaien en oogsten geldt een periode van maar drie weken. Voor raapstelen is dat vier weken in het voorjaar en twee maanden in de winter. Gezien die snelheid gebruiken we geen een enkel gewasbeschermingsmiddel voor deze producten. We zijn als bedrijf GlobalG.A.P. gecertificeerd. Het telen van ook andere gewassen planten, maakt ons werk heel afwisselend.
Tip
Postelein eet je gekookt, maar kun je ook prima rauw verwerken in een stamppot of bijvoorbeeld een salade. Probeer het eens!