Naar de hoofdinhoud Naar de navigatie

Fa. H. Muileboom, Spitskool teler

Planet Proof badge

Adres

Fa. H. Muileboom

Kerkmeerweg 17, Oudkarspel 1724PK, Nederland

Contact met de teler

Fa. H. Muileboom

Fa. H. Muileboom, onze vader is in 1971 gestart met de teelt van witte-, rode kool en aardappels. Van oudsher een echt traditioneel kolen teeltbedrijf. In 1998 zijn wij volledig overgestapt op teelt van spitskool om klanten van The Greenery te bedienen met gesealde spitskool. Wij begonnen op een perceel van 2,5 hectare, inmiddels telen wij zijn heerlijke kool op wel 95 hectare. Wij hebben verder één medewerker vast in dienst en in drukke tijden hebben wij meerdere oproepkrachten die ons helpen tijdens de oogst.

Ontwikkeling

De spitskooltelers in de regio hebben op elk bedrijf deze ulo koelcellen, zodat we een groot volume beschikbaar hebben voor de winter. Elk teeltbedrijf is aan een aantal klanten verbonden. Door deze lokale samenwerking op één centraal punt is de logistiek effici nter georganiseerd. Zo wordt ook het milieu minder belast. Tevens hebben wij het Global Cap certificaat, wat betekent dat wij voldoen aan alle voedselveiligheidseisen en het milieu zo min mogelijk wordt belast.

Teelt

De teelt begint bij het planten van de kleine spitskoolplanten die wij aangeleverd krijgen van de kweker. Deze planten we half maart buiten in de volle grond. Dan gaat er meteen een vliesdoek over de spitskool heen, dit doen wij om de kool te beschermen tegen het wild. Het doek beschermd de kool ook tegen de vrieskou. Het doek is licht- en waterdoorlatend, maar zorgt er wel voor dat de temperatuur iets hoger blijft. Hierdoor kunnen wij de spitskool een aantal weken eerder oogsten. Deze manier van planten gaat door tot 20 april. Daarna gaan we zonder vliesdoek door met planten tot half juli, de temperatuur is dan warm genoeg. Als de spitskool groot genoeg is beginnen we in de derde week van mei met oogsten, dit gaat door tot eind juli.

Bewaren

Nadat de spitskool is geoogst brengen wij de kool naar de koeling. Hier wordt de spitskool gekoeld bij een temperatuur van ongeveer een halve graad. Ook het zuurstofgehalte wordt teruggebracht tot 2%. Hierdoor staat het verouderingsproces stil en kan de spitskool tot wel eind maart worden bewaard. De oogst wordt in delen, in opdracht van de supermarkt, uit de koeling gehaald en naar de winkels gebracht. Waardoor iedereen tot maart kan genieten van heerlijke, zoete spitskool.

Tip

Spitskool staat echt bekend al een kookgroente, wij vinden de kool juist rauw erg lekker. Verwerk spitskool daarom eens rauw in een heerlijke salade. Tot slot is spitskool een erg gemakkelijke groente wat betreft het bewaren ervan. Doordat de kool is geseald kun je het gemakkelijk een aantal dagen in de koelkast bewaren. Ook als je de spitskool hebt aangesneden kun je het resterende deel prima een aantal dagen in de koelkast bewaren.

Spitskool is rauw ook erg lekker!