Adres
C.H. Horden
Prachtig! In het voorjaar staan zijn bomen in volle bloei. Cock Horden teelt heerlijke appels en peren. Neem hier een kijkje op zijn boomgaard:
Prachtig! In het voorjaar staan zijn bomen in volle bloei. Cock Horden teelt heerlijke appels en peren. Neem hier een kijkje op zijn boomgaard:
Op ons familiebedrijf in het Zuid-Hollandse Schoonrewoerd telen we appels en peren. We zijn puur gespecialiseerd in het telen. Het sorteren en koelen wordt elders gedaan. Tijdens het oogsten helpen familieleden, kinderen en seizoenskrachten mee.
We zijn puur gespecialiseerd in het telen.
Wij telen onder andere de Elstar en Jonagold appel, maar ook de bijzondere Santana. Dit is een duurzame appel, omdat het ras minder vatbaar is voor ziekten en plagen. De Santana kan ook gegeten worden door mensen met een milde appelallergie, zonder dat zij daar klachten van krijgen. Verder worden er Conference peren geteeld en in kleinere hoeveelheden stoofperen als de Gieser Wildeman.
Het begint allemaal aan het eind van het jaar, als alle oogst geplukt is. In november is de boomgaard helemaal kaal en beginnen we met snoeien. Dit is noodzakelijk om het volgende jaar weer grote vruchten te krijgen. Het is belangrijk om niet teveel te snoeien, daar gaat de boom te hard van groeien. Het is of groeien of veel vruchten, dus een balans daartussen is belangrijk. De hele winter wordt er gesnoeid, tot de maand maart. Dan beginnen de knoppen te zwellen.
Ongedierte en schimmels houden we nauwlettend in de gaten en bestrijden we zoveel mogelijk met natuurlijke vijanden. Zo hebben we een valkenkooi tegen de muizen, zetten we oorwurmen in tegen bladluis en egels tegen slakken. Tijdens het voorjaar versnipperen we het snoeihout van de winter. Het gras gaat weer groeien en daarmee ook de bloemen. Dit wordt gemaaid, om de concurrentie van de bloesem tegen te gaan. Naast het boomveld hebben we een bijenperceel (van 400 m bij 6 m). Dit perceel is ingezaaid met een speciaal bijenmengsel (bloemsoorten waar bijen op af komen). Zo blijven de bijen het hele jaar rond in de buurt van de boomgaard. Als er kleine appeltjes aan de bomen ontstaan, beginnen we met dunnen. Zo krijgen alle appels genoeg zon en worden ze groot genoeg. Ongeveer 100 tot 120 appels per boom is voldoende. Dit dunnen gaat door tot de maand juli. De pluk begint rond de maand september en duurt een week of 6 tot 8. Hierna begint het weer van voor af aan!
Het allerlekkerste vinden wij de verse Santana appel, liefst gewoon direct van de boom. Ook maken we graag appeltaart of gebakken appeltjes in boter met bloedworst, een echt recept uit het Zuiden!
Gebakken appeltjes in boter met bloedworst, een echt recept uit het Zuiden!