BoMu Fruit VOF, Aardbei en frambozen teler
Adresgegevens
BoMu Fruit VOF
Klein Wolfslaar 13
4854PJ Bavel
op kaart
BoMu Fruit VOF
BoMu Fruit is van oorsprong een melkveehouderij en is opgezet door mijn vader. Door de jaren heen is naast de melkveehouderij een tuinbouwtak ontstaan waar allerlei soorten groenten en fruit werden gekweekt. De melkveehouderij is overgenomen door mijn broer en ik, Ad Boeren, ben sinds 25 jaar eigenaar van de tuinbouwtak. Toen ik de zaak overnam studeerde ik zelf nog aan de toenmalige Middelbare Agrarische School. Inmiddels is BoMu Fruit volledig gespecialiseerd in aardbeien en hebben wij sinds 2005 naast Bavel een tweede vestiging geopend in Strijbeek.
Het bedrijf run in samen met mijn zakenpartner Art Mulders. Wij hebben drie vaste personeelsleden en tijdens piek komen daar gemiddeld nog zo’n dertig flexibele krachten bij. Mijn vrouw, Irma Boeren, helpt ook regelmatig mee op het bedrijf. Samen hebben wij drie kinderen, een zoon en dochter van 18 (tweeling) en een zoon van 15. Of één van hen het ondernemersbloed heeft geërfd zal nog moeten blijken!
Teelt
De aardbeienteelt bij BoMu Fruit begint op een containerveld van 500.000m2. Aardbeienplanten van ras Elsanta worden door ons zelf gekweekt. Aardbeienplanten krijgen naast bloemtakken ook zogenoemde ranken waar nieuwe stekjes aangroeien. Moederplanten worden ontdaan van de bloemtakken zodat alle energie kan gaan naar het maken van nieuwe plantjes. De ranken worden afgeknipt en de stekjes worden in een apart veld geplaatst om uit te groeien tot een aardbeienplant met bloemtakken. In december gaan deze planten in de koeling om te worden ingevroren. Het doel hiervan is de planten een beetje in de maling te nemen en de winter voor hen te rekken. Ze doen als het ware een winterslaap.
Wanneer in augustus het seizoen is aangebroken wordt de teelt onder glas, ofwel in kassen geplant. In de kas zijn goten waar potten staan met veengrond. Hier groeien de aardbeienplanten het best. Na een aantal weken krijgen de aardbeienplanten bloemen, dan is het tijd om voor bestuiving. De bestuiving gebeurd voornamelijk doormiddel van hommels en bijen. Bijen vliegen met name goed bij zonnig weer, terwijl hommels ook met donker weer overweg kunnen. Per 2500m2 staat een bijenkast en dat komt neer op ongeveer 80 bijen en hommels per 500m2 kas.
Wanneer de bloemen uitgegroeid zijn ontstaat er vanuit de bloembol een vrucht. Deze vrucht wordt een aardbei. Door de zwaarte van de vrucht zakt deze wat naar beneden en wordt het een hangende aardbei. De aardbeien hangen gewoonlijk zo’n anderhalve meter boven de grond.
De planten zijn geschikt om twee keer te oogsten. De eerste oogst van deze aardbeien vindt plaats van oktober tot eind december. De tweede oogst is van half april tot eind mei. Om het seizoen wat te verlengen, hebben we naast kaslocaties tevens 10.000m2 tunnelaardbeien. Deze aardbeien groeien buiten onder een plastic tunnel die beschermd tegen slecht weer. Ze kunnen geoogst worden van half mei tot half juni.
Visie
Het telen van aardbeien in kassen heeft een aantal voordelen ten opzichte van buiten telen. Het klimaat in kassen is beter te reguleren en de planten zijn minder gevoelig voor ziektes. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat de aardbeien boven de grond hangen, zo zijn ze namelijk vrijer tegen opspatteningen van de grond. Door onze manier van telen zijn we inmiddels Tesco gecertificeerd. Tesco is de grootste supermarktketen van Engeland en wij voldoen aan hun kwaliteitseisen.
Tip
Aardbeien van het merk Elsanta zijn ten opzichte van zuid-Europese rassen smaakvoller met meer aroma. Ze zijn zachter en sappiger.