Naar de hoofdinhoud Naar de navigatie

A&H Kok, Bloemkoolteler

Planet Proof badge

Adres

A&H Kok

, Andijk , Nederland

A&H Kok

Andijk is dé bloemkoolhoofdstad van Nederland. Samen met zijn broer runt Bas Kok daar een bloemkoolkwekerij. Maar hoe worden bloemkolen eigenlijk geteeld? Bas vertelt het je graag.

Geschiedenis

A&H Kok is een echt familiebedrijf. De bloemkoolkwekerij werd door Antoon en Harry Kok in 1946 gestart. Inmiddels wordt het bedrijf gerund door de derde generatie van de familie. Samen met mijn broertje begon ik, Bas Kok, in 2000 met 35 hectare grond. Inmiddels is dat uitgebreid naar zo’n 110 hectare, waarop we ongeveer 20 verschillende bloemkoolrassen verbouwen. Ons bedrijf ligt in Andijk, Noord-Holland. Dit wordt ook wel de bloemkoolhoofdstad van Nederland genoemd. Dit komt omdat we hier de perfecte grond hebben, bestaande uit een combinatie van zeeklei en veel oppervlaktewater. De ideale groeiomstandigheden voor bloemkool dus!

Ambacht

Bloemkool telen is een echte ambacht. Het oogsten van bloemkool gebeurd nog steeds met de hand. Op 110 hectare grond met 2,6 miljoen bloemkolen is dat best een klus. Gelukkig hebben we een periode van 9 maanden waarover we de oogst verdelen. Ook hebben we 5 tot 15 werknemers in dienst, afhankelijk van de drukte in het seizoen! We zijn zowel Global Gap als GRASP gecertificeerd.

Teelt

De teelt begint met het bestellen van bloemkoolzaad bij een zaadfirma, die het vervolgens naar een plantenkwekerij brengt. Deze kwekerij stopt de zaadjes in een tray die weer bestaat uit 264 bakjes van 2x2cm die gevuld zijn met potgrond. Zodra deze zaden uitgegroeid zijn tot kleine plantjes, worden ze met grote aantallen aan onze kwekerij geleverd. Wij planten de plantjes vervolgens in de volle grond. We verbouwen zowel zomerbloemkool als winterbloemkool. Zomerbloemkool planten we van eind februari tot begin augustus en oogsten we in de periode van mei tot december. Winterbloemkool planten we in augustus en oogsten we van april tot half mei. Omdat wij niet in de kas telen, zijn wij erg afhankelijk van moeder natuur. Zij bepaalt ook hoelang de oogst precies duurt. Als er in oktober al vorst is, zijn we genoodzaakt eerder te stoppen met de oogst. Ook kan bloemkool niet tegen te veel zon- en maanlicht want dan worden ze geel. Bij een te lange blootstelling aan zonlicht kunnen ze zelfs rood en zwart worden. We zijn dan ook genoodzaakt de bloemkolen af te dekken door de bladeren handmatig over de bloemkolen te vouwen. Er zijn inmiddels machines die de bladeren ruim boven de kool dichtnaaien om de bloemkool zo te beschermen tegen te veel licht.

Tip

Met bloemkool kun je alle kanten op. Thuis eten wij ze regelmatig rauw door de salade, of koken we de bloemkool gewoon. De oogsttijd is overigens van invloed op de bereidingstijd: hoe korter op het land, hoe eerder gaar! In de zomer is dat na zo’n 8 minuten koken en in de winter na 10 minuten. Ik prik altijd even met een vork; als ik er net doorheen kom, is de bloemkool goed.

Hoe korter op het land, hoe eerder gaar!