Paddenstoelen zijn er in zoveel verschillende soorten, maten en zelfs kleuren! De ene paddenstoel is de andere niet. In dit overzicht laten in welke soort gerechten de verschillende paddenstoelen het beste tot hun recht komen. Smullen!
Voordat je aan de slag gaat...
Voordat je aan de slag gaat met deze heerlijke paddenstoelen eerst wat tips over hoe je ze het beste kunt bewaren. Zorg er altijd voor dat paddenstoelen kunnen ademen! Het beste kan je ze bewaren in de verpakking waarin je ze gekocht hebt. Lukt dit niet, rol ze dan in keukenpapier of een droge schone theedoek. Bewaar paddenstoelen in de koelkast, dan zijn ze een aantal dagen houdbaar. En belangrijk: leg ze niet in de buurt van sterk geurende producten, want ze nemen geurtjes over. Denk aan kaas, prei of ui. Ook is het niet handig om ze in de buurt van fruit te bewaren, dan worden ze sneller uit.
Nu je dat weet, een overzicht van de meest gegeten paddenstoelen in Nederland! Te beginnen met de meest bekende.
Witte champignon
De gewone witte champignon kent iedereen wel. De smaak is heel herkenbaar. Je kan ze (rauw) eten door salades, maar ook grillen, bakken, er soep van maken. Witte champignons zijn heel lekker in combinatie met vlees.
Kastanjechampignon
De kastanjechampignon lijkt op de witte champignon, maar heeft een iets meer uitgesproken nootachtige smaak. Je kan ze ook rauw eten, bijvoorbeeld door salades. Maar ze zijn net als de witte champignon ook lekker om te grillen, bakken, er soep van te maken en lekker in combinatie met vlees.
Portabella
De portabella is eigenlijk de volgroeide versie van de kastanjechampignon, met een nootachtig smaak. Ze zijn ideaal om te vullen, en zo als voor- of lunchgerecht te serveren. Ook worden ze vaak in reepjes gesneden en gebakken, en op de barbeque gelegd. Portabella is ideaal als vleesvervanger!
Grijze oesterzwam
De grijze oesterzwam heeft een aromatische, iets zoete smaak. Ze worden veel als vleesvervanger gebruikt. De grijze oesterzwam is heel lekker in soepen, op bruchetta’s, in sauzen bij vlees en bij visgerechten.
Gele oesterzwam
De gele oesterzwam heeft een oestervormige hoed en een kort steeltje, met gele lamellen aan de onderkant. De paddenstoel heeft een nootachtige smaak. Ze worden veel gegeten in Oosterse wokgerechten en in combinatie met vis, maar kunnen ook heerlijk door een salade.
Roze oesterzwam
De roze oesterzwam heeft een licht zoete smaak. De oesterzwam heeft een platte, oestervormige hoed en een klein, stug steeltje en duidelijk zichtbare roze lamellen aan de onderzijde. Roze oesterzwammen worden net als de gele en grijze variant veel gebruikt als vleesvervanger, maar zijn ook erg lekker bij kip- of kalfsvlees en fijne vissoorten.
Beukenzwam
De beukenzwam is er in een witte en een bruine variant. Die laatste wordt ook wel shimeji genoemd. Je koopt ze vaak met de voedingsbodem eraan. Daardoor kan je ze langer bewaren. Alleen de steel en hoed zijn eetbaar. Ze smaken licht pittig en goed te combineren met zowel vlees als visgerechten.
Shiitake
Shiitakes smaken kruidig en licht scherp, met een zoetje. Door de structuur zijn ze uitstekend om te roerbakken of wokken, lekker door sauzen, in soep, geblancheerd in salades en bij vleesgerechten.
Eryngii
De eryngii is een grote oesterzwam met een zachte, grijsbruine hoed. Hij wordt ook wel de koningoesterzwam genoemd. De geur en smaak zijn karakteristiek: de eryngii ruikt naar amandelen en is licht pittig van smaak. Deze bijzondere paddestoel is heel lekker in saus, bij wild en door pastagerechten.
Gele cantharel
De cantharel, ook wel ‘hanekam’ of ‘dooierzwam’ genoemd, is een trechtervormige paddenstoel. De cantharel ruikt naar abrikozen en heeft een peperachtige smaak. Cantharellen zijn heel geschikt om als afzonderlijk gerecht te bereiden, maar ook heerlijk in wildgerechten, sauzen, stoofschotels en door risotto.
Witte cantharel
De witte cantharel is iets lichter van smaak dan de gele cantharel. De paddenstoel bestaat er in kleuren van wit tot diepgeel tot zelfs oranje welke allemaal van smaak iets varieren.
Enoki
De enoki wordt ook wel ‘fluweelpootje’ genoemd. Hij bestaat uit bundeltjes witte fluweelachtige steeltjes met kleine hoedjes erop. De enoki zijn heerlijk rauw door een salade, in soep en door roerbak of wokgerechten. Niet te lang koken, dan worden ze taai!
Akkerpaddenstoel
Door zijn anijssmaak wordt de akkerpaddenstoel ook wel ‘anijspaddenstoel’ of ‘anijschampignon’ genoemd. Het is een van de grootste eetbare paddenstoelsoorten die er bestaan.
Wat is jouw favoriete paddenstoel?