We gooien met ons allen helaas nog steeds veel voedsel weg, terwijl je de meeste kliekjes prima kunt bewaren of invriezen. Maar bewaar je groente en fruit ook op de juiste manier zodat het zo lang mogelijk goed blijft. Door deze slimme tips voorkom je voedselverspilling en kun je tegelijkertijd budgetvriendelijker koken.

Bewaar kliekjes

Teveel eten klaargemaakt? Kliekjes kun je prima tot zo’n 2 dagen bewaren. Laat etensresten snel afkoelen tot kamertemperatuur door het in een kleiner bakje te doen. Bewaar de restjes altijd in een schoon, afsluitbaar bakje, een diepvrieszakje of vershoudfolie. Maar laat het ook weer niet te lang op het aanrecht staan zodat bacteriën geen kans krijgen. Bewaar je kliekje vervolgens bij een temperatuur van 4 tot 7 graden maximaal 2 dagen in de koelkast.

Kliekjes invriezen

Veel gerechten kun je ook invriezen, zoals pastasauzen, lasagne, soepen en aardappelpuree en stamppotten. Ook gekookte rijst kun je heel goed invriezen zodat je er later gemakkelijk verse nasi of gebakken rijst van kunt maken. In de vriezer kun je het bij een temperatuur van ( -18 tot -20C) zo’n drie maanden bewaren zonder kwaliteitsverlies. Weeg ook pasta en rijst af voordat je het kookt om te voorkomen dat je teveel klaarmaakt. Reken zo’n 75- 100 gram ongekookte pasta en rijst per volwassene.

Groente en fruit invriezen

Heb je teveel in huis gehaald of is er een leuke aanbieding? Vries groente en fruit dan in! De meeste groente kun je invriezen, als je ze eerst even blancheert. Dit doe je door ze zo’n 3 minuten te koken. Zachtfruit, zoals aardbeien, bramen, frambozen en rode en blauwe bessen kun je ook invriezen. Door ze (niet boven op elkaar) op een vel bakpapier, in te invriezen. Verpak ze daarna in goed gesloten plastic bakje. In de diepvries bij - 18 C kan het fruit tot wel 12 maanden worden bewaard. Of maak van al dat fruit een zelfgemaakte jam! Hier vind je een recept voor een heerlijke, zelfgemaakte pruimenjam!

Wel of niet in de koelkast?

Voorkom bedorven groente en fruit door het op de juiste manier te bewaren. Wist je dat vruchtgroenten zoals tomaten, paprika, komkommer en aubergine juist beter buiten de koelkast kunt bewaren? Net als tropisch fruit zoals ananas, kiwi, avocado en bananen. Het liefste wel op een koele, donkere plek zoals een voorraadkast of kelder. Als je groente of fruit hebt aangesneden kun je het nog een dag in de koelkast bewaren.

komkommers

De producten die je beter wel in de koelkast kunt bewaren zijn paddenstoelen, aardbeien, frambozen, bramen, blauwe en rode bessen. Net zoals de meeste kolen, bladgroente en peulvruchten. Kijk hier voor de houdbaarheid en het bewaaradvies van alle producten.

Appels en peren in de koelkast

Bewaar appels en peren ook in de groentelade van de koelkast. Dan zijn ze niet alleen langer houdbaar, maar blijven ze ook lekker knapperig! Peren smaken wel het lekkerst als ze op kamertemperatuur zijn, dus leg ze even op het aanrecht voordat je het fruit op wilt eten.

appels en perenWat doe jij om voedselverspilling tegen te gaan?
Geen zin in weer hetzelfde?
Geef een verse draai aan je week
Draai maar