Onze chefkok Mario geeft je dé tips om veilig, makkelijk en snel je groente en fruit te snijden. Ook geeft hij uitleg bij verschillende snijtechnieken. Zo staat er in een handomdraai een verse maaltijd op tafel met mooi gesneden groente en fruit. Eetsmakelijk!
De basis
Om veilig, snel en goed te kunnen snijden is je houding de basis. Zorg ervoor dat je op de juiste hoogte kunt werken, dus aan je keukenblok. Zit je liever? Ga dan aan de keukentafel zitten. Het zal je misschien verbazen, maar door een scherp mes te gebruiken gebeuren er écht minder ongelukken! Blijft je snijplank niet liggen? Gebruik een keukenpapiertje!
Van een glazen snijplank worden je messen sneller bot. Gebruik liever plastic of hout! Hou je vingers altijd achter je mes en steun op je nagel toppen. Zo kan je nooit in de vingers snijden.
Ui snipperen
Een uitje gebruik je vast vaak. Zo snipper je hem snel en gemakkelijk! Je trekt de schil over de wortel heen. De wortel zorgt ervoor dat de rokken bijeen blijven en niet gaan schuiven als je de ui gaan snipperen.
Dan snijd je de ui in. Eerst verticaal. Je begint aan de kant van de wortel. Met het puntje van je mes snijd je de ui net iets voor de wortel in. Zorg er voor dat je niet helemaal doorsnijd, de hele ui moet aan elkaar blijven zitten. Dan ragfijn snipperen voor in bijvoorbeeld een dressing, saus of garnituur.
Juliene snijden
Julienne is een Franse keukenterm, wat eigenlijk gewoon betekent dat je mooie reepjes snijdt. Julienne gesneden groenten hebben de vorm van een lucifer. Je kunt een lengte aanhouden van ongeveer 3 - 4 cm en een breedte van 2 - 3 mm.
Julienne gesneden groenten kan je terug vinden in soepen, salades en sauzen.
Brunoise snijden
Brunoise snijden is blokjes maken. Eigenlijk is dit een uitbreiding van Julienne. Je moet een stap extra maken voor die mooie kubusjes van 3×3 mm.
Brunoise kom je veel tegen in soep, denk aan bijvoorbeeld knolselderij en wortel.
Bâtonnets
Met Bâtonnets snijd je de groenten in balkjes van ongeveer 6 cm lengte, zoals bij zelfgemaakte frietjes.
Dit is de ideale snijvorm bij wokken, let wel op dat de groenten niet te gaar zijn, dat maakt het snijden een stuk moeilijker.
Canneleren
Canneleren is het ter decoratie inkerven of uitsnijden van groeven in de schil van groenten of vruchten. Je gebruikt hiervoor een speciaal mesje zoals een canneleermesje, of een Thaise dunschiller met ribbels.
Chiffonade
Bij deze techniek worden blaadjes groente of kruiden op elkaar gelegd en opgerold en vervolgens fijn gesneden. Voor de garnering van je gerecht bijvoorbeeld.
Chinoise
Chinoise stukjes hebben de vorm van ruitjes. Voor de chinoise snijd je de (meestal platte) groente, zoals bijvoorbeeld prei of wortel, diagonaal door zodat er een ruitvorm ontstaat. Deze snijtechniek komt, zoals de naam al doet vermoeden, uit de Chinese keuken. De groenten kan je dan kort blancheren en verwerken in een soep of salade.
Ciseleren
Ciseleren is een snijtechniek die vooral wordt gebruikt voor bladgroenten, kruiden en zachtere groenten (zoals komkommer, champignon, courgette en augurk). Bij deze techniek komt bij het snijden het mes helemaal los van de snijplank.
Ciseleren is eigenlijk een vorm van hakken en gebeurt altijd op hoge snelheid. De techniek vraagt veel oefening en een vlijmscherp mes!