Elk kind heeft wel een fase waarin ze iets niet ‘lusten’ of weigeren bepaalde dingen te eten. Vooral groentes blijven lastig, terwijl ze zo belangrijk zijn voor hun groei en ontwikkeling! Wij geven 5 tips om jouw moeilijke eters aan groente te krijgen!
Bereiding
Echt, het ligt niet aan jouw kookkunsten dat je kind een bepaalde groente niet lust. Maar toch is het een goed idee om proberen die groente dan anders te bereiden. Probeer bijvoorbeeld ook in plaats van de groente te koken hem te bakken, wokken of stoven. Een andere structuur kan er ineens voor zorgen dat je moeilijke eter de groente wel eet.
Serveren
Ook de manier waarop je het eten serveert kan meespelen. Bij sommige kinderen helpt een bord met vakjes, waarbij de smaken niet door elkaar komen en ze duidelijk weten wat ze eten. Vul vooral meerdere vakjes met verschillende groente! Maar je kan van bepaalde groente ook serveren als kleine diertjes, of maak een lachend gezicht van het bord.
Tussendoor
Zorg ervoor dat je kinderen niet wennen aan heel veel zoete smaken, door ze vaak iets zoets tussendoor te geven. Dan wordt het avondeten met groente steeds lastiger en zitten ze misschien al vol van het tussendoortje. Het is juist handig om ook tussendoor groente te proberen. Een stukje appel, worteltjes of snoeptomaatjes bijvoorbeeld. Dan zit er toch weer iets van groente in.
Verstoppen
Je kan groente ook verstoppen, zodat je kleintjes het niet als zodanig herkennen. Maak bijvoorbeeld een pastasaus waar je alle groente (bijvoorbeeld courgette, wortel en paddestoelen) doorheen pureert. Zo zijn de groentes niet herkenbaar maar krijgen je kinderen toch de smaak en voedingstoffen mee. Ook kan je bijvoorbeeld groentespaghetti maken (ziet er nog vrolijk uit ook), of groente verwerken in gepureerde soep of sap.
Samen
Maak het eten van groente leuk! Ga samen boodschappen doen, uitkiezen, bekijk de kleuren en vormen, laat je kinderen de groente wassen, maar bijvoorbeeld ook eens iets kweken. Denk aan een bieslookplantje of laat paksoi teruggroeien door het stronkje in een bak met water te zetten. Door het leuk en positief te maken wordt het onderwerp groente niet beladen. Zien eten doet eten, dus zorg ervoor dat je zelf ook alle groente zonder morren opeet.
Heb jij goede tips om kinderen groente te laten eten? Laat het ons weten!