De titel van een televisieprogramma, of geldt deze hulpvraag voor jouw kind? Kinderen zijn in de groei en als er even geen groeispurt is geweest, dan zie je dat je zoon of dochter een buikje kan krijgen of wat bollere wangen.
Vaak is er niks aan de hand en is alles weer in verhouding na een volgende groeiperiode. Door jouw kind al jong een gezond eetpatroon aan te leren voorkom je overgewicht. Maar wat kun je als goedwillende papa en mama zelf doen als er wel sprake van (over)gewicht bij je kind? Allereerst wegen, meten en nakijken of er echt sprake is van overgewicht. Wil je dat je kind weer lekker in zijn of haar vel zit en gezond eet, dan kan dat naar mijn mening ook op een leuke manier.
Gezonde snacks
Introduceer fruit bij het ontbijt zoals appel, peer of banaan in de yoghurt of op brood. Of maak er een smoothie van om het voor de kinderen wat aantrekkelijker te maken. Vers fruit is een heerlijk begin van de dag. Als de schoolpauze begint dan komen er vaak repen, koeken en frisdrank tevoorschijn. Vervang deze liever door een hip flesje water of melk en een bakje snoeptomaatjes, mini komkommers of kleine paprikaatjes. Makkelijk mee te nemen en hapklaar. De lunch kun je extra aantrekkelijk maken door een kleurige lunchbox met grappige stickers. Uiteraard groot genoeg voor de volkoren boterhammen en een stuk meloen, een perzik, of partjes mandarijn. Als je kind het lekker vindt kun je bij het hartige broodbeleg wat geraspte wortel, tomaat of alfalfa doen.
Gezond afslanken
Na school krijgen kinderen voor lekkere trek. Stil deze eerste trek met een bakje gemengd fruit, een rijstewafel met appelstroop, een handje rozijnen of een stuk fruit. Varieer met soorten. Appels zijn er in heel veel verschillende smaken. Leer je kind deze nieuwe smaken aan. Laat ze spelenderwijs stukjes fruit proeven. Drink wat water, thee zonder suiker of limonade zonder zoetstof en suiker. Zet ook bij het avondeten altijd een schaaltje extra groenten op tafel. Geraspte rode bietjes, plakjes rauwe wortel, tomaatjes, sla etc. Zo stimuleer je dat er extra groenten wordt gegeten. Een klein stukje vlees of vleesvervanger (met gebakken champignons of paddenstoelen voor extra voedingsstoffen), een paar aardappels, zilvervliesrijst of pasta en flink wat verse groenten.
Een glas water erbij en als toetje een schaaltje vla of yoghurt.
Voldoende beweging
Daarnaast is voldoende beweging natuurlijk ook belangrijk. Speel ook eens samen buiten met je kinderen en stimuleer dat ze sporten. Kunnen ze op de fiets of lopend naar school? Doen! Veel tijd voor de tv en spelcomputer is tijd dat er niet bewogen wordt. Dit werkt overgewicht in de hand. Ga het gesprek hierover aan met je kind en maak duidelijke afspraken. Heel leuk is het om je kind te laten helpen met boodschappen doen en eten koken. Leerzaam en effectief, want als je zelf een bloemkool hebt gekocht en gekookt, dan ben je toch benieuwd hoe deze smaakt? Lekker smullen!
Heb je zelf tips om je kind een gezonde basis mee te geven en overgewicht te voorkomen?