Het product van de week is andijvie! Deze heerlijke bladgroente is nu weer vers van eigen bodem beschikbaar! De 5 tips die je nog niet wist over dit product hebben we voor je op een rijtje gezet! Wist je bijvoorbeeld dat er 2 soorten andijvie bestaan?
1. Eet andijvie zo vers mogelijk!
Andijvie is een kwetsbare groente die je het beste zo snel mogelijk na aankoop kunt eten. Bewaar een krop verse andijvie in de koelkast. Verpakt in een plastic zak met gaatjes is de groente daar enkele dagen houdbaar.
2. Hoe maak je andijvie schoon?
Om te beginnen ontdoe je de andijvie van de buitenste bladeren en stronk. Vervolgens snijd je de krop in de lengte in vieren. Was de andijvie goed in koud water en laat de groente goed uitlekken. Snijd de andijvie tot slot in reepjes.
3. Aankooptips van andijvie
Bij aankoop hoort andijvie stevig en lichtgroen van kleur te zijn. Let erop dat de bladeren fris en onbeschadigd zijn. De onderkant van de stronk mag niet bruin of vochtig zijn. Andijvie bestaat voor een groot deel uit water en daardoor kan deze groente snel verleppen. Je kunt de kwaliteit controleren door goed te kijken en voelen.
4. Wist je dat er 2 soorten bestaan?
Andijvie is één van de populairste bladgroenten. Er bestaan twee soorten: ‘gewone’ andijvie en krulandijvie, ook wel frisée. Gewone andijvie heeft een grote krop met grove, groene bladeren en een geel hart.
5. Gebruik andijvie niet alleen in de stamppot!
Je kunt andijvie zowel rauw als gekookt eten. Rauw is andijvie erg lekker in een salade of stamppot. Maak bijvoorbeeld eens een andijviesalade met ingrediënten als fruit, ei, kaas en uitgebakken spek. Of voeg eens reepjes zongedroogde tomaat toe aan je andijviestamppot. Je kunt de groente ook lekker roerbakken of verwerken in soep of hartige taart. Gebruik zo’n 150 gram andijvie per persoon wanneer je de groente rauw serveert. Bij gekookte andijvie kun je rekenen op 300-500 gram per persoon, want de groente slinkt erg tijdens het koken.
Heb jij nog een handige tip? Laat hem achter onder dit bericht!