5 weetjes over aardpeer
Aardperen behoren tot de zogenaamde ‘vergeten groente’. Zonde want ze hebben een heerlijke en unieke artisjok-achtige smaak!
Historie
Aardperen werden rond het begin van de 17e eeuw in Nederland ingevoerd. Ze kenden toen een groot succes in onze tuinen van kastelen en kloosters. Door de latere komst van de aardappel is de aardpeer eigenlijk verdrongen. Hierdoor noemen we het een ‘vergeten groente’.
Plant
De aardpeer, ook wel topinamboer of Jeruzalem-artisjok, is familie van de zonnebloem. Het is dus een forse plant die tot wel 2 meter hoog wordt. De bladeren zijn kleiner en spitser en voelen grof aan.
Smaak
Aardpeer heeft een zachte, zoete smaak die een beetje aan artisjok doet denken. Aardperen zijn, mits heel vers, rauw te eten en dan zijn ze lekker brossig en krokant.
Bereiden
De kooktijd van aardpeer is ca. 10 minuten. Ze zijn goed als je erin kunt prikken, maar ze moeten wel stevig blijven aanvoelen. Kook ze niet te lang, dan worden ze slap en week.
Variatie
Aardperen smaken heerlijk met aardappels, wortels, vis en noten. Maar ook met bijvoorbeeld prei, erwten, bonen en broccoli gaan ze goed samen. Aardpeer is ook lekker om soep van te maken, met doperwtjes. bijvoorbeeld. Maar in stoofschotels of wokgerechten is aardpeer ook een heerlijke toevoeging! Of eet ze gekookt met bijvoorbeeld kaas-, tomaten- of kerriesaus. Als je eens een alternatief wilt voor gebakken aardappeltjes, kun je aardpeer zeker gebruiken.
Wat maak jij het liefst met aardpeer? Laat het ons weten!