3 weetjes over de gele courgette
De groene courgette ken je hoogstwaarschijnlijk al, maar wist je dat de vruchtgroente ook een geel broertje heeft? De gele courgette smaakt ongeveer hetzelfde maar voegt een hele andere kleur toe aan je bord. 3 tips over de (gele) courgette vind je hier:
Courgette bewaren
De gele courgette kan je het beste na aankoop nog even bewaren. Dan kan hij nog narijpen en zo krijgt hij nog meer smaak. Je kunt courgettes zeker een week bewaren. Verpakte courgettes zijn nog langer houdbaar. Gare courgette of courgette die minimaal 2 minuten geblancheerd is, kun je ook in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden in de vriezer bewaren (bij minimaal -18° C).
Courgette bereiden
Gele courgette heeft, net als de groene courgette, een frisse, neutrale smaak en stevig vruchtvlees. Voor deze groente geldt: hoe kleiner, hoe lekkerder. Je kunt courgettes in plakjes of reepjes snijden, halveren of heel laten. Ook kan je er courgetti van maken! Om de smaak van de courgette optimaal tot z’n recht te laten komen, kun je de in blokjes of repen gesneden courgette bestrooien met wat peper en zout. Laat dit vervolgens minimaal 10 minuten tot maximaal 1 uur ‘zweten’ voordat je ze verwerkt. Hierdoor laat de courgette zich mooier bakken of grillen. Wel even droogdeppen van te voren.
Recepten met courgette
De gele courgette is een veelzijdige vruchtgroente die heel veel mogelijkheden kent. Vul hem bijvoorbeeld eens met gehakt of rijst. Of doe plakjes courgette op je zelfgemaakte pizza. De vruchtgroente wordt vaak gebruikt in Italiaanse pasta’s. Courgette is ook heerlijk om te verwerken in salade, een soep of lasagne. Daarnaast kun je de groente koken, stomen, (roer)bakken, frituren of grillen. De courgette moet knapperig blijven en dus kun je hem het beste maar kort bereiden, anders wordt hij papperig. Bak of grill de courgette dus maar 5 minuten.