Naar de hoofdinhoud Naar de navigatie

Duijvestijn Tomaten, Tomatenteler

Planet Proof badge

Adres

Duijvestijn Tomaten

Komkommerweg 25, Pijnacker 2641NH,

Contact met de teler

Duijvestijn Tomaten

Wij zijn Ted, Peter, Ronald en Remco Duijvestijn. Vier broers die samen Duijvestijn Tomaten in Pijnacker runnen. Al meer dan vijftig jaar telen wij smaakvolle tomaten. In 2015 zijn wij uitgeroepen tot beste tomatenteler van de wereld, onder andere voor onze inspanningen op het gebied van aardwarmte en de ontwikkeling van een compleet nieuw energiebesparend kasconcept: de ID kas®. Daar zijn we nog steeds super trots op!

Het bedrijf

In 1988 namen wij, de broers Ted, Peter en Ronald, het 1,5 hectare grote glastuinbouwbedrijf in Honselersdijk over van onze vader. Nadat onze broer Remco toetrad, realiseerden we in 1997 een 4,5 hectare groot bedrijf in Wateringen. In 2004 openden we een nieuw bedrijf van 10,5 hectare in Pijnacker en dit bedrijf is in de jaren daarna nog eens uitgebreid met 4 hectare. In 2020 breiden we onze ambities nog verder uit en bouwden we een gloednieuw kassencomplex met een oppervlakte van ca 10 ha, waarin we jaarrond kunnen telen. Daarmee verdubbelen we bijna ons huidige teeltoppervlak en maken we ons bedrijf toekomstproof. Duurzaamheid en innovatie zijn voor ons altijd een rode draad geweest en het zijn dan ook belangrijke onderdelen van onze bedrijfsvoering. We zijn meer dan alleen een tomatenkweker. We zijn een innovatief bedrijf dat op duurzame wijze gezond voedsel produceert. Op weg naar volledig circulair ondernemen, durven wij met trots te zeggen; wij zijn de next generation growers!

De Teelt

Om de tomatenplanten te kunnen laten groeien hebben ze voldoende water en voedingsstoffen nodig. De planten worden niet meer in de grond gepoot, maar staan op een substraat van steenwol. Steenwol heeft een unieke vezelstructuur, waardoor het mogelijk is om heel gericht water en voedingsstoffen toe te dienen. Zo verspillen we bijna niets. Daarnaast kan steenwol eenvoudig worden hergebruikt. Zo kunnen er nieuwe substraatmatten van worden gemaakt, maar je kunt het zelfs gebruiken als isolatiemateriaal voor woningen of als vulstof voor bakstenen. Duurzaam en milieuvriendelijk dus! Naast het optimaliseren van het wortelmilieu proberen we de overige factoren die bepalend zijn voor de groei van een plant te controleren: licht, temperatuur en CO2.

Om tomaten van topkwaliteit te kunnen oogsten zijn er verschillende primaire handelingen aan het gewas nodig: planten dieven en draaien, blad snijden, planten laten zakken en lege trossen verwijderen. De geoogste tomaten worden op geautomatiseerde wijze gesorteerd en verpakt. Door de invoering van de verlichte teelt zijn onze tomaten nu jaarrond beschikbaar.

Innovatie

De wereldpopulatie bestaat volgens de VN in 2050 uit bijna 10 miljard mensen. Om al deze mensen straks te kunnen voeden zijn slimmere voedselsystemen nodig. Sinds december 2018 doen wij proeven met vertical farming: het verticaal opkweken van gewassen. We testen diverse gewassen en kijken wat de ideale omstandigheden zijn. Met deze teelttechniek kunnen we op een relatief klein oppervlak meer produceren, hebben we minder transport nodig, wordt er praktisch niks meer verspild en is de kans op ziekten bijna nihil. Om verspilling tegen te gaan ontwikkelden we een bijzondere droogoven die tomaten overschotten direct uit de kas droogt tot gedroogde tomaten en tapenades. De warmte voor deze machine komt van de gewonnen aardwarmte. Deze unieke duurzame bereidingswijze geeft de tomaten een zachte en betere smaak. Ook blijven de vitamines van de tomaten goed behouden dankzij de lage temperatuur en de langzame manier van drogen.

Duurzaamheid

Op allerlei manieren proberen wij zoveel mogelijk energie te besparen. Sinds 2011 maken we gebruik van aardwarmte om de kassen op een duurzame wijze te verwarmen. Dit principe zorgt voor een enorme besparing op milieugebied, waarbij we geen gebruik meer hoeven te maken van fossiele brandstoffen en de CO2-uitstoot sterk wordt teruggedrongen. Daarnaast liggen er sinds 2019 ruim 2.500 zonnepanelen op het dak van ons verpakkingscentrum LogiFour, waarmee we onze energie grotendeels zelf kunnen opwekken. Verder beschikken we over 3 WKK’s (warmtekrachtkoppelinginstallaties). Ook begonnen we in 2013 met de ontwikkeling van een innovatieve kas van 1 hectare, de zogenoemde ID Kas®, die een enorme energiebesparing (60%) oplevert door minder waterverbruik en laagwaardige warmte. Onze tomaten zijn dus hele duurzame tomaten. We beschikken over diverse certificeringen, zoals Global G.A.P., SMETA, BRC en IFS Food. Wist je dat er voor de Netflix documentaire “David Attenborough: A Life On Our Planet” gefilmd is bij ons in de kas? Sir David Attenborough prijst de Nederlandse tuinbouw en ziet Nederland als een voorbeeld voor de rest van de wereld. We zijn er erg trots op dat de filmopnames zijn gemaakt in onze kas en bij onze verpakkingsfabriek LogiFour.