Naar de hoofdinhoud Naar de navigatie

Jarno Goesten Champignons, Witte champignonteler

Planet Proof badge

Adres

Jarno Goesten Champignons

, Ammerzoden ,

Contact met de teler

Jarno Goesten Champignons

Nadat hij is opgegroeid met het telen van champignons, weet hij niet beter. Jarno Goesten heeft zijn eigen champignon-, én verpakkingsbedrijf. Wekelijks produceert zijn bedrijf in Ammerzoden 30.000 kilo aan witte champignons! Lees hier hoe hij dat doet.

Geschiedenis

Na werkzaam te zijn geweest voor het champignonbedrijf van mijn ouders ben ik in 2001 voor mijzelf begonnen. Het bedrijf is inmiddels gegroeid tot een productie van 30.000 kilo witte champignons per week. Vorig jaar is hier ook een speciaal verpakkingsbedrijf voor paddenstoelen bij gekomen. Hier verpakken wij onze eigen witte champignons, maar ook allerlei andere paddenstoelen van andere telers voor The Greenery, in totaal 180.000 kilo per week. In totaal zijn er 30 mensen werkzaam in de oogst en 30 in het verpakkingsbedrijf. Het telen van champignons is jaarrond werk. Elke dag van het jaar worden er champignons geteeld! Rond de Kerst en Pasen zijn er echte piekperiodes. Omdat de vraag dan groter is, produceren en verpakken we dan ook meer.

Teelt

De teelt van champignons begint bij de grondstof. Deze krijgen we kant en klaar aangeleverd van de grondstofleverancier. De schimmel waar paddenstoelen uit groeien zit al in deze grondstof. Op deze laag komt ongeveer 6 cm dekaarde. In speciale cellen worden de seizoenen nagebootst. We beginnen met de lente, hier is het koel, waarna de temperatuur steeds meer opgebouwd wordt naar de zomer. Dit duurt ongeveer 5 dagen. Tijdens de zomerperiode is het warm en vochtig. Na een paar dagen wordt het herfst, dus de temperatuur wordt weer afgebouwd. In totaal duurt de periode van grondstof tot oogsten 16 dagen. Vervolgens wordt er een week lang geoogst. Elke dag wordt er gekeken naar de grootte van de champignons. Als de grootste worden geoogst krijgen de kleinere meer ruimte om door te groeien. Zo wordt in een week alles geoogst, dit wordt de 1e vlucht genoemd. Tijdens de 1e vlucht wordt er ongeveer 20 kilo per vierkante meter geoogst. Na een week wordt er nog een 2e vlucht gedaan, deze geeft 10 kilo per vierkante meter. Hierna is de grond uit geproduceerd en wordt deze geleverd aan bijvoorbeeld akkerbouwers als grondverrijking. Het oogsten word helemaal met de hand gedaan, alleen bij het leveren van de grondstof, het verpakken en het vervoeren worden machines gebruikt.

Visie

We telen inmiddels al een aantal jaren middelenvrij, dat betekent dat we geen gewasbeschermingsmiddelen hoeven te gebruiken. Dit is mogelijk omdat we de bedrijfshygi ne hoog in het vaandel hebben staan. Verder hebben we energiezuinige koelingsmachines in gebruik. We maken gebruik van een speciaal koelsysteem waarmee we gebruik maken van het grondwater. Dit heet Warmte-Koude opslag (WKO). In de zomer koelen we met het koele grondwater, het opgewarmde water slaan we op, zodat we hier in winter mee kunnen verwarmen. Verder zijn de bedrijven voorzien van LED-verlichting. Het allermooiste aan mijn vak vind ik een hoogwaardig product (witte champignons) maken vanuit een afvalproduct (compost). Onze witte champignons worden met heel veel liefde geteeld!

Wij telen inmiddels al een aantal jaren middelenvrij!

[textblock_highlight title=”Tip” background=”white” hide=””]

Het allerliefste eet ik mijn champignons met een biefstukje, heel erg simpel, maar zo komt de smaak het beste uit. Echter kunnen champignons overal mee en ze zijn ook nog eens supergezond!

[/textblock_highlight]