Geschiedenis
Paprikakwekerij MTS. van der Meijs in de Lier is een echt familiebedrijf waar beide ondernemers, Jos en Wilma van der Meijs, een actieve rol vervullen. Tot 1999 hadden we een bedrijf in Maasland, maar dat voldeed niet meer aan de eisen die aan een modern glastuinbouwbedrijf worden gesteld. Daarom hebben we in 1999 een nieuw pand gebouwd, met 2.1 hectare aan kassen, in een nieuw tuinbouwgebied in De Lier (het Westland). We werken met 1 vaste medewerker en hebben daarnaast, afhankelijk van de periode van het jaar, zo’n 3 tot 6 parttimers/uitzendkrachten in dienst.
De teelt
De paprikateelt gebeurt het hele jaar rond. In november halen we de planten uit de kas en maken we alles helemaal schoon. Vanaf begin december worden de kleine jonge plantjes in de kas geplant (2,5 plant per m2). We starten dan met het ophangen van touwtjes waarlangs de planten omhoog groeien. Iedere plant krijgt 3 takken en dus ook 3 touwtjes. Vanaf 1 januari verschijnen de eerste jonge paprika’s aan de plant. Na ongeveer 4-5 weken zijn deze vruchten groot maar nog wel groen. Het duurt dan nog ongeveer 4 weken voordat de vruchten rood worden en dus rijp zijn. We verzorgen de planten altijd handmatig. We doen dit lopend en als de plant daarvoor te hoog wordt, dan stappen we op de elektrische kar (deze rijdt door de kas en kan elektrisch omhoog).
Vanaf half maart tot 1 november oogsten we dagelijks. We doen dit zittend op een wagentje en pakken wederom de elektrische kar als de planten te hoog zijn. Het geoogste product wordt dezelfde dag gesorteerd en verpakt, waarna het eind van de dag opgehaald wordt door de vrachtauto.
Nieuwe rassen
We telen o.a. geblokte paprika’s van het ras Sapporo. Dat is een ras dat rood wordt geoogst van half maart tot ongeveer 1 november. Daarnaast hebben we ieder jaar enkele nieuwe rassen in de kas om uit te testen. Deze nieuwe rassen worden beoordeeld op kwaliteit en we kijken daarbij naar smaak, vorm, glans, houdbaarheid, stevigheid en afmeting. Belangrijk is ook de hoeveelheid paprika’s die een plant produceert. Onze afnemers willen immers weten hoeveel paprika’s we kunnen leveren.
Visie
We telen op redelijk kleine schaal waardoor we de plant veel aandacht kunnen geven. Op deze manier is de kans op zieke planten kleiner. We gebruiken zoveel mogelijk ‘nuttige insecten’, biologische bestrijders, om eventuele problemen op te lossen. In bepaalde perioden van het jaar gebruiken we tevens hommels om de bestuiving te ondersteunen.
We zijn in het bezit van de meest belangrijke keurmerken en certificaten, zoals Global Gap, UK standard en Nurture. Daardoor mogen we zelfs paprika’s leveren die naar Japan toe gaan.
Omdat we nieuwe rassen testen en deze eerst op kleine schaal telen, kunnen we de beste kwaliteit paprika’s leveren. We telen alleen rassen die goed bij ons bedrijf passen en aansluiten bij de wensen van onze doelgroep. Dit zijn met name de consumenten in Engeland en Japan, maar ook in mindere mate in Nederland en Duitsland.
Tip
We zijn thuis gek op paprika. Rauw of gekookt, we vinden het allemaal lekker! We eten vaak tomatensoep met daarin fijne stukjes paprika mee gekookt, dat is heerlijk en super gezond. Verder gebruiken we paprika in de salade of zetten we reepjes paprika op tafel om te snacken tijdens een feestje. Maar ook tussendoor happen we een paprika zo weg. En op de bbq zijn ze natuurlijk top!
Op het bedrijf hebben we al jaren een kraampje waar we erg laagdrempelig alle kleuren paprika verkopen aan mensen in onze omgeving, maar ook mensen uit omliggende steden weten ons te vinden. En er zijn zelfs sporters die onderweg een paprika komen happen.
Lekker, tomatensoep met stukjes paprika!