Naar de hoofdinhoud Naar de navigatie

Zachtfruitbedrijf Albers, Frambozenteler

Planet Proof badge

Adres

Zachtfruitbedrijf Albers

Emmerichseweg 2, Babberich 6909DE, Nederland

Contact met de teler

Zachtfruitbedrijf Albers

Pierre Albers is sinds 2003 de trotse eigenaar van Zachtfruitbedrijf Albers. Inmiddels is het bedrijf van 1,5 hectare grond tot 4,5 hectare grond uitgegroeid en worden er frambozen, rode bessen en bramen geteeld. Lees meer over het zacht fruit van Pierre!

Zo worden frambozen geteeld

Ik run het bedrijf in mijn eentje en heb één vaste medewerker in dienst. Daarnaast werken we in het hoogseizoen met seizoensmedewerkers die een handje helpen met de oogst. Al het zachtfruit wordt geteeld op speciale ruggen. De planten staan daarbij hoger dan normaal grondniveau. Hierdoor kan de vochtigheid van de grond beter worden gereguleerd en zijn de planten minder kwetsbaar. De ruggen hebben een speciaal sproeisysteem waarbij ze via een druppelaar water krijgen. Zo worden er geen voedingsstoffen en water verspild. Het fruit wordt op de vollegrond in de buitenlucht geteeld. Om de planten tegen de regen te beschermen worden er regenkappen overheen geplaatst. Deze worden na de oogst pas weer weggehaald.

Van zomerfruit tot herfstframbozen

De oogst van zacht fruit begint half juni en loopt tot half november. We beginnen met de oogst van de frambozen, daarna zijn de bramen aan de beurt. Vanaf augustus begint de oogst van herfstframbozen en deze loopt door tot november, wanneer het te koud is geworden. Daarna worden de gewassen gesnoeid en geknipt. Uit de overgebleven wortelstelsels groeien scheuten die een jaar later weer voor nieuwe vruchten zorgen. In die periode zorgen we dat we helemaal klaar zijn voor een nieuw seizoen. Ook in de wintermaanden zijn we dus druk bezig op het bedrijf!

Ook in de wintermaanden zijn we dus druk bezig op het bedrijf!

Milieubewust telen

De planten worden op een natuurlijke manier beschermd tegen muizen en insecten. We zetten torenvalken in door kasten neer te zetten waar ze hun nest in kunnen bouwen. Torenvalken eten graag muizen en dus helpen zij een handje mee om de schade aan de planten te voorkomen. Daarnaast krijgen we ook wat extra hulp van buizerds die in de buurt van het bos leven. Wanneer de buizerds jongen krijgen gaan ze meer op jacht en dat beïnvloedt de muizenpopulatie op het bedrijf. Door deze manier van bestrijden hoeven er geen chemische middelen gebruikt te worden, waardoor we dus milieubewust telen!