De teelt
Sinds 2012 kweken wij onze (grijze) oesterzwammen in een voormalige champignonkwekerij. Grappig eigenlijk, hè? In de zes teeltcellen die wij hebben proberen we zoveel mogelijk de natuur na te bootsen. Oesterzwammen groeien in het wild vooral op vochtige, broeierige plekken zoals in boomstronken. Wij proberen ervoor te zorgen dat er een schimmel ontstaat waaruit een volwaardige oesterzwam kan groeien. We simuleren de natuur onder andere door het gebruik van licht voor het ritme van dag en nacht.
De oesterzwammen worden jaarrond gekweekt en dus ook jaarrond handmatig geoogst. Het product kent een grillige teelt met relatief grote verschillen in opbrengstcijfers. Dit maakt ons werk erg uitdagend!
Het product dat wij kweken is de grijze oesterzwam. De oesterzwam is een vleesachtig smakende paddenstoel. Hij wordt ook wel de vegetarische schnitzel genoemd. Gemiddeld produceren wij ongeveer 1500kg per week.
Oesterzwammen Vereniging
Wij zijn lid van de Oesterzwammen Vereniging. Niet alleen omdat we ontzettend veel passie hebben voor ons vak, maar ook omdat we geloven dat je van samenwerken wijzer wordt. Het doel van deze vereniging is namelijk om de krachten te bundelen en onder elkaar kennis en ervaringen uit te wisselen.
Zo bundelen we onze krachten
Duurzaamheid
Wij proberen op een milieuvriendelijke manier te telen en daarom gebruiken wij geen bestrijdingsmiddelen. Mede hierdoor zijn we Global Gap gecertificeerd. Met dit certificaat voldoen we aan de eisen die door een wereldwijde onafhankelijke organisatie van supermarktketens wordt gesteld aan agrarische producten.
Tip van de teler!
De oesterzwam bevat relatief weinig vocht. Door het hogere gehalte van droge stof heeft hij een bijzondere smaak. Wilt u deze smaak zelf ervaren, dan bent u van harte welkom bij ons op het bedrijf want hier zijn ze voor geïnteresseerden vers verkrijgbaar.