Adres
De Sikkert zachtfruit
Aart van Wijk is pas 28 jaar, maar toch heeft hij al bijna 10 jaar zijn eigen bedrijf! In het Gelderse Waardenburg heeft hij zich gespecialiseerd in het telen van zachtfruit. Lees hier meer over zijn kwekerij:
Aart van Wijk is pas 28 jaar, maar toch heeft hij al bijna 10 jaar zijn eigen bedrijf! In het Gelderse Waardenburg heeft hij zich gespecialiseerd in het telen van zachtfruit. Lees hier meer over zijn kwekerij:
De Sikkert Zachtfruit is gevestigd in Waardenburg (Gelderland) en specialiseert zich in de teelt van frambozen, witte frambozen, bramen, kruisbessen, rode bessen en witte bessen. In 2008 is Aart van Wijk op 20-jarige leeftijd begonnen met het telen van zachtfruit.
Wij telen onze producten met veel vakmanschap. In de maanden juni tot en met november plukken we en dit doen we voor 95% met jeugd. Zo kunnen we de kostprijs laag houden. Sinds 2013 zijn we ook een gecertificeerd leerbedrijf.
Wij telen onze producten met veel vakmanschap
Rode bessen – de struiken van de rode bes hebben zo’n drie jaar nodig om in volle productie te komen. Een struik levert vervolgens gemiddeld acht jaar vruchten. Om veel bessen van goede kwaliteit te telen, is het snoeien van de struiken erg belangrijk. Meestal wordt dit in december of januari gedaan. Als de bessen rood beginnen te worden, wordt er plastic over de bessen gedaan om te voorkomen dat ze kapot regen of scheuren. Als de bessen de juiste kleur en suikers hebben, kunnen ze geplukt worden.
Kruisbessen – ook kruisbessen hebben zo’n drie jaar nodig om in volle productie te komen. We hebben kruisbessen van het ras Achilles in een tunnelkas staan. Achilles geeft meer productie en grovere vruchten dan een ander ras als bijvoorbeeld Pax. In de winter bij heel slecht weer snoeien we de kruisbessen. We halen dan zo veel mogelijk 2-jarig hout eruit en dunnen het 1-jarige hout uit zodat we zes takken per struik overhouden en een kop. Eind mei zijn de eerste kruisbessen rijp.
Bramen – vanaf begin juli tot eind september of half oktober kunnen onze bramen geplukt worden. De teelt van bramen begint in de herfst met het wegsnoeien van de oude planten. In de lente beginnen de stengels uit te lopen en vertakken ze waar de bramen aan komen. Langs de struiken staan draden gespannen om de doorhangende vruchttakken te dragen. Net voor het plukken worden de jonge bramenscheuten nog een keer gesnoeid. Die zijn dan half juli inmiddels zo hoog dat ze ingeknipt worden omdat ze teveel licht wegnemen en tot last zijn met het plukken. Hierna kan het plukken beginnen.
Frambozen – we telen verschillende soorten frambozen. We hebben gekozen voor verschillende rassen omdat we ze zo lang mogelijk (begin juni tot half november) willen oogsten. Het plukken begint eind mei of begin juli.
Vanaf het eerste jaar zijn we al Global GAP (Global Good Agricultural Practice) gecertificeerd. Dit is een certificering voor voedselveiligheid, duurzaamheid en kwaliteit. Elk jaar wordt er opnieuw gecontroleerd. Ook dit jaar is ons bedrijf weer goedgekeurd en is bewezen dat ons fruit volkomen veilig te plukken en te eten is.
Ons fruit is veilig te plukken en te eten!
Rood fruit is voor veel dingen goed. Het zorgt ervoor dat je huid elastisch blijft en niet gaat hangen. Ook zouden frambozen stoffen bevatten die kanker tegengaan. Daarnaast is het fruit rijk aan vezelstoffen en vitaminen. Wat het fruit veel bevat is een anti-oxidant. Een hoge concentratie anti-oxidanten in het rode fruit leveren ook een belangrijke bijdrage aan een gezond voedingspatroon.