Naar de hoofdinhoud Naar de navigatie

Maatschap van Andel, Rode biet teler

Adres

Maatschap van Andel

Winkelweg 21, Zeewolde 3896LH,

Contact met de teler

Maatschap van Andel

In het Flevolandse Zeewolde woont biologische akkerbouwer Piet van Andel samen met zijn vrouw Maart en hun twee kinderen. Op 220 hectare telen zij verschillende biologische groenten in de volle grond; rode bietjes, pompoen, suikermaïs, boontjes, erwten, graan en luzerne.

De teelt

Op ongeveer 50 hectare teel ik op het moment rode bieten, die vanaf medio maart gezaaid worden. Om de twee weken zaaien we een aantal hectare in tot medio mei. Tot aan de oogst is het belangrijk om de akker onkruidvrij te houden. Dat is nog best wel een klus omdat we in de biologische teelt natuurlijk geen middelen tegen onkruid gebruiken. Gelukkig kunnen we de onkruiden deels machinaal bestrijden, maar tussen de bieten in moet het nog met de hand geschoffeld worden. We hebben 2 vaste medewerkers en ongeveer 20 seizoensmedewerkers die zich onder andere hiermee bezighouden. Eind juni kunnen we vaak de eerste bieten al oogsten en daarna oogsten we wekelijks tot en met oktober. De bieten die we in de maand oktober oogsten zetten we koud weg zodat we ze goed kunnen bewaren. Op deze manier kunnen we de bieten leveren tot en met april. Ik zorg ervoor dat deze bieten op zwaardere grond staan, want dat zorgt ervoor dat ze beter geschikt zijn voor bewaring. In mei en juni zijn er geen Nederlandse rode bieten meer beschikbaar, want eind juni hebben we zelf pas weer nieuwe bieten.

Ongeveer 80% van onze bieten worden na oogst gekookt en vacuüm verpakt, dat is lekker gemakkelijk voor de consument.

Een gezonde bodem

Op deze nieuw ontgonnen grond is nooit chemie en kunstmest gebruikt; dus een ideaal uitgangspunt voor biologische teelt! Om de bodem zo gezond te houden gebruiken we biologische dierlijke mest en stro. Daarvoor werk ik zoveel mogelijk samen met biologische boeren uit de buurt. Daarnaast werk ik met een 1 op 6 gewasrotatie. Dat betekent dat er maar eens in de zes jaar hetzelfde gewas op de akker staat. Dit zorgt ervoor dat bodemziekten zich moeilijker kunnen ontwikkelen en de grond zo vruchtbaar mogelijk blijft. Ik ben begonnen met het telen van graan en aardappelen. Al snel kwamen daar steeds meer biologische groenten bij.

Samenwerken met de natuur

De akkerranden op ons bedrijf zijn ingeplant met bloemen. Dit zorgt niet alleen voor een mooi landschap, maar biedt ook een schuilplaats voor nuttige dieren (natuurlijke bestrijders). Daarnaast onderhoud ik ook een natuurterrein van 6 hectare naast ons bedrijf, waar biologische koeien in grazen. Dat vind ik leuk om te doen en het past bij mijn visie op biologisch. Zo hebben we bijvoorbeeld ook zonnepanelen op de loods.

Tip

Wij eten zelf ook biologisch en natuurlijk ook veel uit eigen teelt. Dat vinden we lekker en ik wil ook precies weten wat ik verkoop. Zo eten we ongeveer 1x per week onze smakelijke zoete rode bietjes.

Rode bieten salade met haring is mijn favoriet! Deze salade heeft een lekkere pure smaak, is erg gezond en bovendien snel klaar. Kook de biologische rode bietjes (of koop de voorgekookte bietjes; dat is nog sneller!), snipper een uitje en voeg deze toe samen met de stukjes haring, breng op smaak met mayonaise, zout en peper… en smullen maar.