
Bleekselderij heeft een zachte smaak en zowel de stengel als de blaadjes kunnen perfect gebruikt worden om een bouillon of een soep te kruiden.
Bleekselderij heeft een zachte smaak en zowel de stengel als de blaadjes kunnen perfect gebruikt worden om een bouillon of een soep te kruiden.
Bij aankoop hoort bleekselderij stevig aan te voelen, fris te ruiken en er gaaf uit te zien. De bladeren horen heldergroen te zijn.
Van half mei tot en met eind november is bleekselderij volop uit Nederland beschikbaar.
Bleekselderij is het hele jaar verkrijgbaar.
mei tot en met november
juli tot en met september
Je kunt bleekselderij het beste in de groentelade van de koelkast bewaren. Zo is de groente een week houdbaar.
Op een koele (12-15°C) en donkere plaats blijft bleekselderij enkele dagen goed. Na 2-3 minuten blancheren kun je bleekselderij ook in de diepvries bewaren. In een goed gesloten plastic zakje is de groente tot 12 maanden houdbaar (minimaal -18°C).
Om te beginnen snijd je het witte gedeelte met fijne worteltjes van de onderkant van de bleekselderij af.
Daarna was je de stengels en bladeren grondig. Zowel de stengels als de bladeren kun je eten. Snijd de stengels in stukjes en trek de harde nerven van de stengels af. Je kunt de stengels ook schillen met een dunschiller.
In de koelkast een week houdbaar!Bleekselderij, ook wel ‘witte selder’ genoemd, is de lichtgroene stengel van de selderijplant. De groente bestaat uit stengels en groene bladeren en is nauw verwant aan de blad- en knolselderij.Wilde bleekselderij werd voor het eerst gevonden in Europa en Azië. Hier groeide de plant in moerassen en in de slib langs de oevers van de rivieren. Bleekselderij werd naar vermoeden voor het eerst geteeld in Italië.
Bleekselderij is rijk aan bètacaroteen. In je lichaam wordt dit omgezet in vitamine A. Vitamine A is belangrijk voor je gezichtsvermogen en speelt samen met vitamine C ook een rol in je weerstand. Verder heeft bètacaroteen de werking van een antioxidant. Samen met andere antioxidanten zoals vitamine C helpen ze weefsels beschermen tegen schade en veroudering. Ook helpt vitamine C samen met de natuurlijke suikers je energie op peil te houden. Het kalium is weer belangrijk voor een gezonde bloeddruk. Daarnaast bevat bleekselderij relatief veel eiwit en veel voedingsvezels, die belangrijk zijn voor de stoelgang en de opname van andere voedingsstoffen.
Snijboon teler
Eikenbladsla teler
Chinese kool teler
Andijvieteler
Preiteler