
Dat rode kool een echte kleurmaker op je bord is wist je waarschijnlijk al, maar wist je ook dat 'ie tot wel twee maanden houdbaar is? Hoe handig is dat?! Lees meer over deze superkool.

Dat rode kool een echte kleurmaker op je bord is wist je waarschijnlijk al, maar wist je ook dat 'ie tot wel twee maanden houdbaar is? Hoe handig is dat?! Lees meer over deze superkool.
Bij aankoop hoort een verse rode kool frisse bladeren hebben. De stronk aan de onderkant mag een beetje verkleurd zijn. De kool moet zwaar wegen en min of meer een gesloten krop hebben. De bladeren moeten stevig zijn en vast aan de stronk zitten.
Rode kool is jaarrond van Nederlandse bodem beschikbaar.
Rode kool kun je het beste bewaren op een koele, droge, donkere plaats bij een temperatuur van 12-15°C. Een hele rode kool is dan 1,5 tot 2 maanden houdbaar. Voorgesneden rode kool kun je (afgedekt met vershoudfolie) een paar dagen in de koelkast bewaren. Je kunt rode kool ook invriezen mits je de groente 2 minuten geblancheerd hebt. In een goed gesloten plastic zakje of bakje is de groente dan tot 12 maanden houdbaar (bij minimaal -18°C). Laat ingevroren rode kool niet ontdooien voor het koken.
Verwijder de buitenste bladeren van de rode kool. Snijd hem in vieren en verwijder de harde kern. Was de stukken en snijd ze in reepjes.
Tot wel 2 maanden houdbaarRode kool heeft een ronde tot ovale vorm. De krop is glad, donkerrood tot purper van kleur en gesloten. De kleur wordt veroorzaakt door natuurlijke kleurstof. Sluitkool is de verzamelnaam voor rode, witte en groene kool. Zij behoren net als andere koolgewassen, zoals bloemkool en spruitjes, tot de Brassicaceae-familie. Rode kool is een van de belangrijkste sluitkoolgewassen en wordt voornamelijk voor de verse markt geteeld.
Rode kool dankt zijn kleur aan cyanidine. Cyanidine heeft een antioxidatieve werking. Met vitamine C en andere voedingsstoffen beschermen antioxidanten weefsels tegen schade en veroudering. Rode kool bevat ook natuurlijke suikers. Samen met vitamine C geven deze energie. Vitamine K in rode kool speelt een rol in de bloedstolling. Samen met het eiwit speelt deze vitamine K ook een rol in de vorming van stevige botten. Ook is rode kool rijk aan verschillende soorten voedingsvezels die belangrijk zijn voor een gezonde stoelgang en de opname van andere belangrijke voedingsstoffen.
Coolwrap teler
Kool teler
Spitskoolteler
Witte kool teler
Koolteler
Witte kool teler
Rode kool teler