
Tuinbonen hebben een bittere smaak en worden vaak gekookt of gestoomd gegeten. Tuinbonen zijn in juni en juli van Nederlandse bodem beschikbaar.
Tuinbonen hebben een bittere smaak en worden vaak gekookt of gestoomd gegeten. Tuinbonen zijn in juni en juli van Nederlandse bodem beschikbaar.
Bij aankoop horen tuinbonen te glanzen en stevig te zijn.
Het is aan te raden een boon te openen en te controleren of het pluis in de schil nog wollig en wit is. Als dit niet zo is, is het product te oud. Ook mogen de tuinbonen beslist niet slap zijn. Neem per volwassene 750g tot 1kg ongedopte tuinbonen.
Tuinbonen zijn in juni en juli van Nederlandse bodem beschikbaar.
Tuinbonen is het hele jaar verkrijgbaar.
juni tot en met juli.
Bewaar ongedopte tuinbonen bij een temperatuur van 10°C. Zo zijn ze ca. 2 weken te bewaren.
Zet je duimen op de bolle kant van de peul, druk hem open en haal de bonen eruit.
Leg de gedopte tuinbonen eventueel direct in zout water om bruinverkleuring tegen te gaan. Je kunt tuinbonen het beste zo kort mogelijk voor het bereiden schoonmaken.
Tuinbonen zijn stevige, fluweelachtig behaarde peulen met 2 tot 5 dikke, platte bonen. Ze worden ook wel ‘dikke duimen’ of ‘boeren boxen’ genoemd. Ze zijn vrij zacht en bleekgroen van kleur.
Naast de gewone peulvruchten zoals sperziebonen, snijbonen, peulen en kousenband, zijn er ook nog verse peulvruchten. Tuinbonen behoren samen met doperwten en kapucijners tot deze laatste groep. Verse peulvruchten zijn, in tegenstelling tot de ‘gewone’, volgroeide, maar onrijpe zaden van peulgewassen. Tuinbonen worden al heel lang verbouwd; al in 6000 voor Chr. De zaden waren toen echter nog vrij klein en ze zijn voor het eerst gevonden bij archeologische opgravingen bij Nazareth in Israël. Nederlanders weten sinds de 15e eeuw dat verse, jonge tuinboontjes erg lekker zijn. Ze zijn ook gezond, want ze bevatten een hoog gehalte vitamine B en C (mits je ze niet te lang kookt).
Aardbei teler
Peterselie teler
Witlof teler
Wortel teler