
De smaak van de rode ui is scherper dan die van de gewone, gele ui. Uien kunnen rauw, gekookt of gebakken gegeten worden.
De smaak van de rode ui is scherper dan die van de gewone, gele ui. Uien kunnen rauw, gekookt of gebakken gegeten worden.
Bij aankoop hoort de rode ui droog en stevig te zijn. De bol moet glad zijn met een gave, glanzende schil zonder veel losse vellen. De schil van de rode ui is iets dunner dan die van de bekende gele ui.
Dit maakt de rode ui duidelijk kwetsbaarder.
Rode uien zijn uit Nederland het hele jaar verkrijgbaar.
Rode ui is het hele jaar verkrijgbaar.
Rode ui is het hele jaar verkrijgbaar uit Nederland.
Bewaar gele uien op een koele, donkere en droge plaats buiten de koelkast. Zo zijn ze enkele weken te bewaren.
De rode ui is wel iets minder lang houdbaar dan de gele ui. In een goed gesloten plastic zakje of bakje kun je stukjes ui tot 3 maanden in de diepvries bewaren, bij minimaal -18°C.
Pel de rode ui en snijd de onder- en bovenkant weg. Verwijder de buitenste rokken en snijd de uien in plakjes of stukjes.
Bij het pellen of snijden van rode uien gaan de ogen tranen. Dit kun je voorkomen door de uien een paar uur in de koelkast of een paar minuten in de diepvries te leggen voor het snijden. Je kunt ze ook onder water houden tijdens het snijden of schillen. Snijd de uien pas kort voor gebruik, want het vocht uit de ui kan na het snijden snel bitter gaan smaken.
De rode ui behoort, net als prei, knoflook en bieslook, tot de uienfamilie (Allium). De rode ui heeft vrijwel hetzelfde uiterlijk als de meest bekende uiensoort, de gele ui, maar dan met een dieprode schil.
Op de Nederlandse akkers groeien verschillende soorten uien. Ze verschillen in grootte, kleur en scherpte. De exacte herkomst van de ui is niet bekend. 3000 jaar voor Chr. werd de ui al gekweekt in Azië, eerst onder meer in China en later ook in India. De Romeinen introduceerden de ui in Europa. Daar werd dit aromatische bolgewas al snel populair.
Winterwortel teler