
De sjalot is de meest verfijnde onder de uien. De sjalot is zeer aromatisch en fijner van smaak dan de gele ui.
De sjalot is de meest verfijnde onder de uien. De sjalot is zeer aromatisch en fijner van smaak dan de gele ui.
Bij aankoop hoort de sjalot droog en stevig te zijn. De bol moet glad zijn met een gave, glanzende schil zonder veel losse vellen.
Sjalotten zijn uit Nederland het hele jaar verkrijgbaar.
Sjalot is het hele jaar verkrijgbaar.
Sjalot is het hele jaar verkrijgbaar uit Nederland.
Bewaar sjalotten op een koele, donkere en droge plaats buiten de koelkast. Zo zijn ze enkele weken te bewaren.
In een goed gesloten plastic zakje of bakje kun je stukjes sjalot tot 3 maanden in de diepvries bewaren, bij minimaal -18°C.
Pel de sjalot en snijd de onder- en bovenkant weg. Verwijder de bruine rokken en snijd de uien in plakjes of stukjes.
Bij het pellen of snijden van sjalotten gaan de ogen tranen. Dit kun je voorkomen door ze een paar uur in de koelkast of een paar minuten in de diepvries te leggen voor het snijden. Je kunt ze ook onder water houden tijdens het snijden of schillen. Snijd de sjalotten pas kort voor gebruik, want het vocht uit de ui kan na het snijden snel bitter gaan smaken.
De sjalot behoort net als prei, knoflook en bieslook tot de uienfamilie. Het is een kleine, langwerpige tot eivormige bol die is opgebouwd uit een aantal gele tot bruine klisters of bolknoppen.
De sjalot is de meest verfijnde onder de uien. Op de Nederlandse akkers groeien verschillende soorten uien. Ze verschillen in grootte, kleur en scherpte. De exacte herkomst van de ui is niet bekend. 3000 jaar voor Chr. werd de ui al gekweekt in Azië, eerst onder meer in China en later ook in India. De Romeinen introduceerden de ui in Europa. Daar werd dit aromatische bolgewas al snel populair.
Winterwortel teler