Naar de hoofdinhoud Naar de navigatie

Winterwortel

De winterwortel is een grote, vlezige wortel met een oranje kleur. Hij lijkt in veel opzichten op de normale wortel, alleen is hij veel langer houdbaar.

Wintergroente Wonderland

Aankooptips

Bij aankoop hoort de winterwortel helder van kleur en droog te zijn. Let erop dat hij niet beschadigd is en geen bruine vlekken heeft.

Jaarrond verkrijgbaar

Winterwortel is het hele jaar verkrijgbaar uit Nederland.

Bewaren

Je kunt de winterwortel het beste op een koele (12-15°C) plaats bewaren. Daar is hij enkele weken houdbaar.

Je kunt hem beter niet in de koelkast bewaren want dan is de winterwortel korter houdbaar: ca. 7 dagen. Je kunt winterwortel ook invriezen na 2-4 minuten blancheren. Dan is hij in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden houdbaar in de diepvries (minimaal -18°C).

Schoonmaken

Was de winterwortel, snijd het kontje eraf en schil de wortel met een mes of dunschiller.

Smaak

Winterwortel is rauw een lekker, knapperig en gezond tussendoortje, eventueel met dipsaus. Maar de wortel is ook heerlijk om te (roer)bakken, koken of stoven.

Natuurlijk kun je de peen ook koken en lekker met aardappeltjes eten. Of maak er met ui en aardappel een Hollandse hutspot van. Winterwortel is geraspt en met ui, appel en honing-mosterddressing ook een heerlijk bijgerecht. Maar wat dacht je van winterwortel in Boeuf Bourguignon met vlees, uien, kruiden en aardappels? Ook heerlijk!

De kooktijd van winterwortel is 20-25 minuten. In de magnetron kun je de peen in 6-8 minuten bereiden. Smoren kan ook, dit duurt ca. 30 minuten. Gestoomde winterwortel kun je in 35-40 minuten bereiden. Door te stomen behoudt de winterwortel veel van zijn gezonde eigenschappen.

Bereidingstijden

stomen 35-40 minuten
koken 20-25 minuten

Voedingswaarden

Fosfor 26 mg
Betacaroteen 11123 ug
Vitamine C 2 mg
Calcium 31 mg
Kcal 34 kcal

Meer informatie

De winterwortel is een grote, vlezige wortel met een oranje kleur. Hij is lekker en gezond en bevat veel vitamine A.

De eerste wortels werden waarschijnlijk in Nederland en België geteeld in het begin van de 15e eeuw. Na diverse kruisingen ging de wortel twee eeuwen later op reis door Europa. In Nederland worden de bospeen en winterpeen geteeld op ruim 7.000 hectare.

Geoogst door: