
Tomberry is de kleinst verkrijgbare tomaat. Met een gemiddelde afmeting van 5 tot 10 mm ziet de tomaat eruit als een kleine bes, vandaar de naam Tomberry. Deze kleine tomaat heeft een heerlijke zoete smaak.
Tomberry is de kleinst verkrijgbare tomaat. Met een gemiddelde afmeting van 5 tot 10 mm ziet de tomaat eruit als een kleine bes, vandaar de naam Tomberry. Deze kleine tomaat heeft een heerlijke zoete smaak.
Tomberry tomaten horen fris, glanzend en rood van kleur te zijn. Ze moeten stevig aanvoelen en de schil moet gaaf zijn. Een rijpe tomaat geeft mee bij een lichte vingerdruk.
Tomberry tomaten zijn verkrijgbaar van begin april tot begin november in de kleuren geel, rood of gemengd.
Tomberry is het hele jaar verkrijgbaar.
april tot en met oktober
Tomberry tomaten bewaar je het beste op een koele plek (12 °C). Ze blijven dan een week goed. Bewaar tomaten niet in de koelkast.
Dat verstoort het narijpingsproces. Je kunt ze beter ook niet in de buurt van bijvoorbeeld komkommers of aubergines bewaren. Ze kunnen dan namelijk sneller bederven. Dit komt doordat tomaten (en ook rijpe appels en kiwi's) veel ethyleen produceren. Koolsoorten, komkommers, broccoli, aubergines en champignons zijn erg gevoelig door bederf door ethyleen.
Eet Tomberry tomaten bij kamertemperatuur, dan komt de smaak het beste tot zijn recht. Wil je tomaten invriezen? Blancheer ze dan ca. 1 minuut en bewaar ze in een goed gesloten plastic bakje tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C. Maar vers zijn ze natuurlijk het lekkerst.
Een Tomberry tomaat is heel makkelijk. Was hem, verwijder het kroontje en je kunt hem zo uit het vuistje eten of in een salade verwerken.
Wil je Tomberry tomaten ontvellen? Kruis dan met een mes de onderkant van de tomaat in en dompel deze kort onder in kokend water en direct daarna in koud water. Dan kun je het velletje er zo afhalen! Voor een gerecht met blokjes tomaat snijd je de tomaat door en verwijder je het zaad en het sap.
De Tomberry is de kleinst verkrijgbare tomaat. Met een gemiddelde afmeting van 5 tot 10 mm ziet de tomaat eruit als een kleine bes, vandaar de naam Tomberry.
De tomatenplant is een van oorsprong tropische plant, die afkomstig is uit Zuid-Amerika. Tomaten kwamen in de 16e eeuw voor het eerst naar Europa, meegenomen door ontdekkingsreizigers.
In de Zuid-Europese keukens werd de tomaat al snel veel gebruikt. Pas in de 19e eeuw werd de tomaat ook in het Noorden bekender. In het begin van de 20e eeuw kwam de teelt van tomaten op gang in Nederland. Nu zijn er wel 60 tomatensoorten, waarvan de vleestomaat het bekendst is.