Naar de hoofdinhoud Naar de navigatie

Taugé

Taugé is de spruitgroente van de katjang idjoe boon. De ontkiemde boontjes bestaan uit witte stengeltjes met een worteltje en twee zaadlobben met een groen zaadhuidje.

Aankooptips

Bij aankoop hoort taugé er fris, knapperig en wit uit te zien. Het is een tere groente die snel bruin en slap wordt.

Wanneer in het seizoen

Taugé is het hele jaar verkrijgbaar, omdat de boontjes en zaden op elk moment tot ontkieming kunnen worden gebracht.

Jaarrond verkrijgbaar

Taugé is het hele jaar verkrijgbaar.

Beschikbaar uit Nederland

Taugé is het hele jaar verkrijgbaar uit Nederland.

Bewaren

Taugé kun je 1-2 dagen bewaren in de koelkast. Je kunt taugé ook invriezen.

Na ca. 2 minuten blancheren is taugé in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden houdbaar in de diepvries (minimal -18°C).

Schoonmaken

Als je taugé rauw gebruikt, dompel de groente dan kort in kokend water om de mogelijke bacteriën (bijv. salmonella) te doden.

Als je taugé gaat meebakken of koken, houd de groente dan eerst even in een vergiet onder de stromende kraan.

Taugé wordt veel gebruikt in de Oosterse keuken!

Smaak

De smaak van taugé doet denken aan Chinese kool. De groente wordt in de Indische en Chinese keuken veel gebruikt en is lekker in gerechten met bijvoorbeeld ui, knoflook, prei, champignon of ei.

Met Chinese kool, paksoi, sperziebonen, lente-ui, radijs of paprika smaakt taugé ook heerlijk. Roerbak taugé eens met champignons als vulling voor een omelet of loempia. Of met groene kool, gemberpoeder, ketjap en sambal. Verwerk de groente ook eens in een lekkere salade met bijvoorbeeld een hardgekookt eitje, zilveruitjes en kerriesaus. Voeg vlak voor het serveren ook eens wat taugé aan Chinese tomatensoep toe. Of schep taugé rauw over de gado gado.

Je kunt taugé het beste kort koken of bakken om de vitamines te behouden. De kooktijd is dus 0,5 tot 1 minuut. Taugé roerbakken duurt 1-2 minuten. Je kunt de groente ook in de magnetron bereiden in 2 tot 3 minuten. Of stoom de taugé in 3-5 minuten.

Bereidingstijden

stomen 3 - 5 minuten
roerbakken 1 - 2 minuten
koken 0,5 -1 minuten

Voedingswaarden

Selenium 1 mcg
Zink 0.60 mg
Magnesium 21 mg
Fosfor 48 mg
Kalium 74 mg
Vitamine B3 1 mg
Foliumzuur 56 mcg

Meer informatie

Taugé is de spruitgroente van de ontkiemde mungboon, ook wel 'katjang idjo' (groene boon). De ontkiemde boontjes bestaan uit witte stengeltjes met een worteltje en twee zaadlobben met een groen zaadhuidje.

Van oorsprong komt deze bonensoort uit Zuid-Azië. De groente is rijk aan plantaardig eiwit, vitaminen en mineralen.