Naar de hoofdinhoud Naar de navigatie

Veldsla

Veldsla heeft een heerlijke, nootachtige smaak en wordt vaak met andere slasoorten gecombineerd, door pastasalades en warm bereid in vlees- en visgerechten. Door zijn uiterlijke is veldsla ook een fraaie decoratie op het bord.

Aankooptips

Bij aankoop hoort veldsla er fris uit te zien en het blad mag niet verlept zijn.

Wanneer in het seizoen

Veldsla is jaarrond uit Nederland beschikbaar.

Jaarrond verkrijgbaar

Veldsla is het hele jaar verkrijgbaar.

Beschikbaar uit Nederland

Veldsla is het hele jaar verkrijgbaar uit Nederland.

Bewaren

Veldsla is het lekkerst op de dag van aankoop. Als je de sla wilt bewaren, kan dit 1 tot 2 dagen in een open verpakking in de koelkast.

Schoonmaken

Om te beginnen verwijder je de minder mooie bladeren. Was de bladeren daarna voorzichtig. Dep de veldsla droog of gebruik een slacentrifuge.

Laat de bladeren heel of scheur ze in stukjes. Snijd de veldsla niet, want door scheuren blijven de bladeren langer mooi en vers.

Smaak

Veldsla heeft een nootachtige smaak. Je kunt hem goed rauw verwerken in (pasta-)salades en door zijn specifieke uiterlijk is het een mooie decoratie voor verschillende gerechten.

Maar veldsla is ook heerlijk in een stamppot. Of voeg hem toe aan warme vlees- of visgerechten. Veldsla heeft al veel smaak van zichzelf en daarom is het (meestal) niet nodig om gerechten met deze sla sterk te kruiden.

Veldsla koken duurt 4 tot 6 minuten. In de magnetron kun je de sla in ca. 6 minuten opwarmen. Veldsla smoren duurt 6-7 minuten en stomen ca. 10 minuten.

Bereidingstijden

stomen ca. 10 minuten
koken 4 - 6 minuten

Voedingswaarden

Fosfor 50mg
Kalium 300mg
Vitamine B3 0.4mg
Foliumzuur 28.4mcg
Vitamine B6 0.10mg
Vitamine B2 0.07mg
Vitamine B1 0.08mg

Meer informatie

Veldsla heeft kleine, lepelvormige rozetblaadjes en er zijn meerdere soorten. Jonge veldsla heeft kleine, lichtgroene blaadjes (broeivet genaamd) en de volwassen veldsla heeft grotere, donkerdere blaadjes (ezelsoren of lamstong).

Veldsla werd vroeger als onkruid beschouwd als het voorkwam in wintergraan. Tegenwoordig wordt het in eigen land als heerlijke groente geteeld.