
Zeeaster wordt in Zeeuws dialect ook wel ‘lamsoren’ genoemd. Zeeaster past daarom uistekend bij visgerechten, maar is ook heerlijk bij lamsvleesgerechten.
Zeeaster wordt in Zeeuws dialect ook wel ‘lamsoren’ genoemd. Zeeaster past daarom uistekend bij visgerechten, maar is ook heerlijk bij lamsvleesgerechten.
Bij aankoop hoort zeeaster frisgroen van kleur te zijn en hele, frisse bladeren te hebben. Ook moeten de bladeren koel en knapperig aanvoelen.
Zeeaster is van half maart tot en met eind augustus uit Nederland verkrijgbaar.
Zeeaster is het hele jaar verkrijgbaar.
maart tot en met augustus
Bewaar zeeaster in de koelkast. Zo is de groente enkele dagen houdbaar.
Was het blad van de zeeaster kort en voeg het toe aan je gerecht. Als je het te lang wast, verliest het de lekkere zoute smaak.
Zeeaster is een zeegroente met lancetvormig blad dat lijkt op het oor van een lam. In Zeeuws dialect wordt zeeaster dan ook ‘lamsoren’ genoemd. De blaadjes zijn 4 tot 10 cm lang.
In het noorden van ons land heet zeeaster ‘zulte’, naar de uitgesproken zoute smaak. Zeeaster is minder zout dan zeekraal. Zeegroenten hebben zout water nodig om in leven te blijven. Zeeaster groeit op een zilte bodem in bijvoorbeeld kuststreken. In Nederland komt zeeaster uit Zeeland. Daar werd deze groente lange tijd alleen in het wild geplukt. Tegenwoordig wordt het ook geteeld.
Vroeger was zeeaster een groente voor de armen die geen eigen groentetuin bezaten. Tegenwoordig is het een luxe groente, omdat de blaadjes vrij moeilijk te bemachtigen zijn.