Aankooptips
Let er bij aankoop op dat de roosjes nog niet verkleurd zijn. En koop romanesco het liefst mét bladeren (dan is de kool beter beschermd gebleven).
Bewaren
Romanesco is in de koelkast ongeveer tot 6 dagen houdbaar. Op een koele plek buiten de koelkast is romanesco 2 dagen houdbaar.
Smaak
Romanesco smaakt iets zachter dan bloemkool en kan zowel gekookt als rauw gegeten worden.
In een pannetje water kook je de groente in 6-8 min gaar. Zorg dat de romanesco in gelijke stukken is gesneden en proef/ prik altijd aan het einde van de kooktijd. Is de romanesco nog te hard naar jouw smaak? Kook de groente dan nog een minuutje langer.
Maar Romanesco is net zo veelzijdig als zijn soortgenoten broccoli en bloemkool. Wat dacht je van in de oven in een tray-bake verwerkt, of in een stamppot. Maar hij kan ook zeker op de BBQ of bijvoorbeeld rauw met een lekkere humus of aioli. Nog meer inspiratie nodig? Denk eens aan frituren, bakken, wokken of blancheren. En verwerk 'torentjes' in een pasta, salade of als quiche.
Stronkjes over? Niet weggooien! Blancheer de stukken 2 tot 4 minuten. In de vriezer blijft de groente gemakkelijk zes maanden goed.